Trendovi obrva jednako su ciklični kao i modni trendovi. Jednog dana radi se o gustim, neurednim obrvama, a sledećeg dana su u modi tanki i isklesani lukovi. Bez obzira na to, takozvano mapiranje obrva jedna je konstanta koja ostaje, a na njih se profesionalci često oslanjaju kako bi stvorili savršeno oblikovane obrve (bez obzira na njihov oblik).

Ipak, kako bi postigla ovakve obrve, ne moraš posećivati stručnjaka jer ovu profesionalnu tehniku ​​možeš usvojiti i napraviti sama kod kuće. Pogledaj koji je najjednostavniji način za to.

Šta je mapiranje obrva?

"Mapiranje obrva je proces koji se koristi za stvaranje simetrije između obrva prilikom oblikovanja", objašnjava stručnjak za obrve Melani Maris. "To uključuje korišćenje više mera na vašim obrvama i očima kako biste uspostavili najudobniji, ujednačeni oblik vašeg lica", kaže ona. Dakle, iako je tehnika standardna, u završnici daje potpuno prilagođen krajnji rezultat, jer sve zavisi od individualnog oblika oka i lica. To je takođe jedan od najjednostavnijih načina za sprečavanje velikih grešaka, poput pretankih obrva ili luka pogrešno pozicioniranog.

mapiranje obrva
SCREENSHOT/REALSIMPLE 

Započinje korišćenjem olovke za obrve za označavanje tri ključne tačke duž svake obrve: prednje, najvišeg luka i krajnje. "Da biste pronašli prednji deo, postavite kraj olovke ravno od rupice nosa do prednjeg ugla oka, pazite gde vam olovka prelazi preko obrva", kaže Maris.

"Da biste pronašli luk, položite olovku od rupice nosa prema obrvi, ali ovaj put je okrenite malo dijagonalno tako da bude u skladu s vanjskom stranom - i to je mesto gde bi luk trebao biti najviši. Konačno, pronađite gde bi se obrva trebala završiti naginjanjem olovke od strane nosa do ugla oka, najbliže uhu."

Odatle nacrtaj vrh obrva povezivanjem ovih tačaka olovkom za obrve. Zatim zacrtaj isti oblik uz donju liniju obrva. Ove tri tačke pomoći će ti da odrediš osnovni oblik obrva.

Šta treba imati na umu pri određivanju ove tri tačke obrva?

Iako je ova tehnika najtačnija, postoji opšta smernica koju treba slediti. Iako definitivno želiš da tvoje obrve budu simetrične, bitno je da ih smatraš sestrama, a ne bliznakinjama. Dlaka na svakoj obrvi može narasti nešto drugačije, pa čak može doći i do pucanja, dok se kod druge obrve to možda neće dogoditi. Bitno je da se ne zamaraš previše pazeći da svaka dlačica izgleda potpuno identično.

obrve
printscreen/ youtube 

Drugo, kreni polako, naročito kada je u pitanju uklanjanje viška dlačica. Mnogo je lakše vratiti se i ukloniti, a ne žuriti i počupati previše, naročito s godinama. "Naš ciklus rasta obrva usporava se s godinama, pa može biti teško ponovo oživeti dlake obrve na retkim područjima. Prilikom mapiranja i uklanjanja dlačica koje padaju izvan željenog oblika, uvek je manje više", upozorava Maris.

Konačno, ako se ne osećaš previše sigurno u svoje sposobnosti i/ili su obrve previše zarasle, razmisli o tome da posetiš profesionalca. Čak i jednokratna poseta kozmetičarki može ti pomoći da ti ubuduće bude lakše oblikovanje obrva kod kuće. Nakon što kozmetičari stvore početni oblik, tada ga možeš lako održavati kod kuće.