Naravno da želiš da imaš glatke noge, nausnice bez dlačica - ali neće li ti od brijanja dlake na nogama narasti još gušće i tamnije? Smeš li da se briješ iznad kolena? Hoće li lasersko depiliranje delovati ako imaš svetle dlačice? Sigurno si već čula svašta o raznim načinima depilacije i ponekad zaista ne znaš u šta da veruješ.

Evo glavnih mitova o uklanjanju dlačica u koje biste konačno trebali prestati verovati:

Dlake postaju deblje nakon brijanja

Ovaj mit je takođe najrasprostranjeniji, verovatno zbog osećaja dlačica dok rastu. U stvari, britvica žileta jednostavno uklanja dlačice sa površine kože, pa je praktično nemoguće uticati na njihovu boju i debljinu, koja je duboko definisana, u njihovim folikulima. Ako pustite dlačice da duže rastu, shvatićete da su iste onakve kakve su bile pre brijanja.

devojka drzi brijac
Wanted, Shutterstock 

Brijanje lica stvara bradu

Isto važi i za lice. Na primer, stare holivudske zvezde kao što su Merilin Monro i Elizabet Tejlor su brijale lice radi sjajne i glatke kože, ali i desetine savremenih poznatih ličnosti koje vole dermaplaning nisu stekle bradu.

Što je brijač stariji, manja je verovatnoća da ćete se poseći

U stvari, istina je suprotna. Što je brijač čistiji i oštriji, manja je verovatnoća da ćete se poseći tokom brijanja. Veliki plus je činjenica da ćete na ovaj način dobiti besprekornije brijanje.

devojka brije pazuh
Freepik/gpointstudio 

Lasersko uklanjanje dlaka tokom leta može izazvati rak

Uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da je laser za uklanjanje dlaka snop nejonizujuće svetlosti koji se ne smatra opasnim. Svetlosna energija lasera ​​zapravo ostaje na površini, na nivou kože. Ovi laseri ne uzrokuju oštećenja i mutacije u DNK poput jonizirajućeg zračenja. Korišćena svetlost ne prodire više od folikula dlake i unutrašnji organi uopšte nisu pogođeni.

Lasersko uklanjanje dlaka deluje samo na svetloj koži

To je možda bio slučaj u prošlosti, ali sada postoji mnogo savremenih aparata koji su efikasni za svaki tip kože. Indikativno, treba napomenuti da se sa najsavremenijim aparatima lasersko uklanjanje dlaka može obaviti čak i na koži tipa 6, odnosno čak i na najtamnijoj. Idealan izbor za lasersko uklanjanje dlaka na preplanuloj koži je Nd-IAG ili njegova kombinacija sa aleksandritom. U svakom slučaju, jedino je sigurno da će vas kozmetičarka pravilno obavestiti o svemu.