Vreme kada su žene slavile ideju o idealnom bikini telu, savršenim proporcijama i intenzivnoj preplanulosti zauvek je prošlo.

Međutim, s porastom temperature, svi želimo da vidimo preplanulu kožu koja će podsećati na nešto između filma iz 90-ih i imitacije žena koje uživaju u suncu na Francuskoj rivijeri.

Stoga je ulje za sunčanje često dodatak kompletu za dane odmora. Znamo da ulja za sunčanje deluju u korist bržeg efekta preplanulosti, ali jasno je da pomažu i sagorevanju kože, ako njihova upotreba nije odgovarajuća.

Kako deluju ulja za sunčanje

Ako je strpljenje vrlina koju nemate,verovatno volite da koristite ulja za sunčanje. Ulje ubrzava prirodni proces sunčanja, jer privlači više UV zraka. Kao rezultat, postižete intenzivniju tamnu boju. Ono što ulje zapravo radi je smanjenje indeksa refrakcije vaše kože i omogućavanje prodora više zraka, obično bez zaštite od SPF-a.

Bezbednost ovih proizvoda

Iako mnoga ulja za sunčanje sadrže SPF, ona zapravo nisu dizajnirana da vas zaštite od sunčevih štetnih zraka. Njihov indeks je obično SPF 15 ili niži, što čini kožu podložnijom oštećenjima od sunca zbog povećane izloženosti. Ovo, naravno, postavlja pitanje da li njihova istovremena primena zajedno sa kremom za sunčanje može povećati konačnu sigurnost. A neposredni odgovor dermatologa je da takva logika sigurno nije efikasna.

suncanje
Shutterstock 

Rizik koji preuzimate

Stručnjaci se slažu da ulje za sunčanje može predstavljati ozbiljan rizik za kožu. Poznato je da sunce deluje kumulativno na vašu kožu, a lezije ostaju godinama, što rezultira i medicinskim problemima i prevremenim starenjem kože, kao i hiperpigmentacijom.

Kako prirodno preplanuti

Ako želite lepu i preplanulu kožu, ali više volite da se držite dalje od sunčeve svetlosti, rešenje je samopotamnjivanje.

Međutim, ako više volite da ostanete na suncu, trebalo bi da koristite SPF sa indeksom zaštite od najmanje 30. Ne zaboravite, uostalom, da je tamna koža nastala zbog povećanog stvaranja melaninskog pigmenta koji nastaje oštećenjem kože usled UV zraka.

Kada je naša koža izložena suncu, vaš cilj treba da bude odbijanje UV zraka, a ne njihovo privlačenje. To znači da bi trebalo praktično izbegavati ove proizvode i otkriti alternativne načine koji će vam ponuditi savršen letnji rezultat.

suncanje
Freepik