U snu se telo obnavlja u celini, a koža se posebno podmlađuje.

Zanemarivanje kvalitetnog sna u mrklom mraku može negirati rezultate čak i marljive brige o sebi i trenutno uticati na vaše lice i pojavljivanje:

- tamnih kolutova i vrećica ispod očiju
- gubitak elastičnosti i čvrstoće kože
- dosadan, siv ton kože
- prerano starenje.

U tri reči: zamenjuje posetu kozmetičaru, plastičnom hirurgu i psihologu.

Sve ovo se dešava zbog činjenice da telo prestaje da proizvodi melatonin u potrebnoj količini. Ovaj hormon nadgleda šta treba popraviti, obnoviti u koži na ćelijskom nivou, ali to čini isključivo noću.

Naučnici su pokazali da se najviša koncentracija melatonina proizvodi od 23:00 do 04:00. Ali samo pod uslovom da u ovo vreme čvrsto spavate u potpunom mraku.

Da biste popravili situaciju, potrebno je normalizovati san (odlazite u krevet do 23 sata iz dana u dan) i voditi računa da u sobi gde spavate bude totalni mrak.

Čak i sa zatvorenim kapcima, mrežnjača oka oseća svetlost, pa guste zavese nisu dovoljne, i trebalo bi da bude pravilo da se spava sa svilenom maskom.

Pored toga što maska za spavanje promoviše aktivnu proizvodnju melatonina, ona ima i nekoliko blagotvornih efekata.

devojka sa maskom za spavanje
Shutterstock 

Razlog br. 1: svilena maska pomaže u ublažavanju nesanice i glavobolje

Stalna nesanica i glavobolja signalizuju napetost, zbog koje su krvni sudovi u mozgu u grču. Maska za spavanje može vam pomoći da uklonite glavobolju bez uzimanja lekova protiv bolova. Gotovo trenutno postiže telesnu temperaturu i postaje neprimetna. Omogućava vam da zaronite u potpunu tamu i opustite se bez dodatnih napora, ​​a zatim utonete u dubok san.

Razlog br. 2: svilena maska ima podmlađujući efekat

Svila sadrži poseban protein - fibrion - koji zadržava sedam puta više vlage od ostalih komponenti, povećavajući nekoliko puta elastičnost i čvrstoću kože. Osim toga, maska prekriva nežnu kožu oko očiju, štiteći je od nabora i trljanja o jastuk koji izazivaju stvaranje bora, piše ženski magazin.

Razlog br 3: svilena maska bori se protiv akni

Ova stavka odnosi se na maske izrađene od prirodne svile, odnosno sa oblogom od sto posto svile. Hipoalergen je, bez mirisa i ne stvara povoljno okruženje za rast bakterija, lako propušta vazduh pa oči „dišu“. Ako je maska napravljena od veštačkog materijala kao što je sintetika ne bi trebalo spavati sa njom. Prvo, sintetički materijali ne dozvoljavaju prolazak vazduha, oči se mogu znojiti, a to će stvoriti povoljnu atmosferu za razmnožavanje bakterija. Pored toga, zbog povećanja temperature, nivo proizvodnje melatonina se smanjuje, za šta se prvenstveno koristi maska za spavanje.

Obavezno isprobajte masku za spavanje pre kupovine. Trebalo bi da se čvrsto uklapa, blokirajući protok svetlosti, ali ne i da pritiska. Što se tiče boje, crna najbolje blokira prolazak svetlosti, a obojene (bež, ružičasta, plava, siva) i dalje propuštaju svetlost. Preporučuje se da ih koristite ako planirate da spavate sa prigušenim svetlom ili kada postoji mogućnost da se pojavi neka vrsta izvora svetlosti: na primer, neko upali lampu ili se sunce probije iza zavesa. U ovom slučaju, maska vam pomaže da zatvorite oči i opustite se.