Nakon sumornih zimskih meseci i promenljivog prolećnog vremena, očekivano je da koža bude izmorena. Beživotnost, perutanje i dehidratacija čine da koža lica izgleda umorno, te je važno oporaviti kožu kroz nekoliko jednostavnih koraka koji će joj povratiti sjaj!

Pravilna ishrana

Možda se niste dosetili ovoga, ali za dobru pripremu kože za leto neophodna je pravilna ishrana . Pre početka leta, ali i tokom letnjih meseci uvrstite u vaš jelovnik što je više moguće namirnica narandžaste i crvene boje, kao što su na primer breskve, lubenica, nektarine, paradajz, šargarepa.
Ove namirnice su izuzetno bogate beta karotenom, a uz to imaju i blagotvorniantioksidativni efekat na organizam. Beta karoten je provitamin koji se može unositi u organizam i kao dodatak ishrani u obliku tableta. U organizmu se pretvara u vitamin A kojištiti epitel kože i sluznice. Još jedan važan dodatak ishrani je i astaksantin, najsnažniji prirodni antioksidant.
Najidealnije vreme za početak uzimanja dodataka ishrani je otprilike mesec dana prepočetka izlaganja suncu. Na taj način možete sprečiti alergije na sunce i pripremiti vašu kožu za leto na najbolji mogući način.

piling lica
Freepik 

Piling je vaš najbolji prijatelj

Bez obzira na godišnje doba, piling kože bi trebalo da bude sastavni deo svačije rutine nege. Uklanjanje sloja odumrlih ćelija dozvoliće koži da ,,diše’’ i da lakše upije hranljive i hidrirajuće sastojke maski, seruma i krema koje kasnije nanosite. Takođe, piling je i čuveni saveznik u borbi protiv mitisera! Mehanički pilinzi su jednostavni za korišćenje i odgovaraće većini tipova kože, dok će pilinzi sa blagim hemijskim svojstvima sprečiti iritacije osetljive kože. Bilo da birate hemijski ili mehanički piling, važno je da nakon korišćenja pilinga kožu dobro hidrirate i nahranite.

Vreme za sebe

Pre nego što krenemo na posao, istina je da obično uskočimo pod tuš na brzinskih 10 minuta, a tokom pandemije u naviku su nam prešli rituali u kojima bi trebalo da uživamo. Zato od svakodnevnog tuširanja priredite sebi spa treatment sa pažljivo odabranim sapunom, gelom za tuširanje i (naravno) svećama i nekom čašom dobrog vina. Uz to pustite opuštajuću muziku i na putu ste da tih 10 minuta pretvorite u zasluženo odvojeno vreme samo za sebe.

priprema koze za leto
Shutterstock 

Priuštite koži da bude hidrirana

Posle opuštajuće kupke, prelazimo na hidrataciju kože, a tu nailazimo na večitu dilemu - ulje za telo ili losion? Odgovor, naravno, zavisi od vaše potrebe. Naime, ulja promovišu upijanje vlage, pogotovo ako koži nedostaju prirodna hranljiva ulja posle pilinga ili uopšte. Ona imitiraju prirodne lipide i daju rezultat sjajne, mekane i tonirane kože što se vidi gotovo odmah. S druge strane, losioni su posebno pogodni za suvu kožu jer je reč o kombinaciji ulja i vode, te ih koža lakše upija. Pored toga, najčešće sadrže sastojke koji imaju dugotrajne efekte, kao što su hijaluronska kiselina i keramidi koji podstiču dugoročnu hidrataciju. Ipak, ako ne možete da se odlučiti, uvek možete koristiti oba!

Kvalitetna masaža

Pod ovim ne mislimo na profesionalnu masažu u kozmetičkom salonu već na masažu koju možete i sami obaviti u svom domu. Uzmite bočicu bilo kojeg biljnog ulja (maslinovog , bademovog) i dobro izmasirajte celo telo i lice. Posledice ovakvog tretmana su ubrzaniji metabolizam, poboljšana cirkulacija i eliminacija toksina. Uz to, masažom smanjujemo mišićnu napetost i negativnu energiju, ublažavamo stres, a svim time dolazi do opuštanja i harmonizacije tela.