Svaka žena ima svoju make-up rutinu kojoj ostaje vjerna, nezavisno da li se radi o dnevnom ili večernjem look-u. Ipak, često se dogodi da ta rutina sadrži greške kojih nismo ni svesni i koje nam se lako potkradu.

Takve greške mogu narušiti izgled make-upa, ali i njegovu “izdržljivost”, stoga ih svakako treba izebgavati. Izdvojili smo pet najčešćih grešaka i načine kako ih možete izbeći...

1. Loša podloga

Za savršen make-up bitna je dobra podloga. Pre nanošenje šminke nikako nemojte da zaboravite da očistite lice i nanesete hidratantnu kremu. Suva koža lica najveći je neprijatelj make-upa! Ako nanesete puder na suvu kožu, nepravilnosti na vašem licu biće izraženije i izgledaćete starije. Ukoliko vam je koža jako suva, preporučujemo korišćenje pilinga kako biste uklonili mrtve ćelije kože i dobili nežnu podlogu za make-up!

2. Previše pudera

Najvažnije pravilo make-upa bez sumnje je “manje je više”. Cilj pudera je skrivanje nepravilnosti, a ne celog lica. Nanesite samo onoliko pudera koliko je dovoljno za prirodan i zdrav izgled kože lica.

Zadatak pudera jeste da pokrije nepravilnosti i istakne prirodnu lepotu, a ne da u potpunosti promeni vaš izgled. Puder nanosite oprezno! Takođe, budite posebno oprezni prilikom odabira odgovarajuće nijanse.

puder
Wanted!, Freepik 

3. Nedovoljno “blendanja”

Tajna savršene senke je u temeljnom “blendanju”, odnosno razmazivanju boja kako bi se lepo pomešale. Naime, za savršen make-up look na očima nije dovoljno samo naneti senku na kapke, već ga je potrebno pažljivo razmazati kako bi se izbegle vidljive linije. Cilj je postići nežne prelaze s tamnijih na svetlije nijanse. Odvojte malo vremena i temeljno razmažite senku sunđerom kako biste dobili uravnotežen i elegantnan make-up look.

4. Nekorišćenje prajmera

Kako biste postigli elegantan i dugotrajan make-up look, nikako ne smete preskakati nanošenje prajmera. Prajmer za lice stvoriće odličnu podlogu puderu i smanjiti vidljivost pora, a prajmer za oči olakšaće vam nanošenje senke. Osim toga, prajmer će osigurati dugotrajost vaše šminke kako bi ostala postojana tokom celog dana i noći.

rouzi hantington
Instagram 

5. Odabir pogrešnih nijansi

Ova greška odnosi se gotovo na sve make-up proizvode koje koristite. Ključ savršenog make-upa jeste u odabiru onih boja koje najbolje odgovaraju vama i vašem tenu. Prilikom odabira rumenila, birajte one nijanse koje su blizu prirodnoj boji vašeg tena.

Slično je i s ružem za usne - birajte one nijanse koje se najbolje slažu s vašim tenom i olovke za usne koje savršeno odgovaraju boji ruža. Odmah ćete primetiti razliku!