Većina ljudi higijenu stavlja na prvo mesto, ali vrlo lako zaboravimo na higijenu ostalih stvarči, a četke za šminku sigurno su jedna od njih. To je ujedno stvar koju nikako ne biste smele da zaboravite, jer neodržavane četke mogu naštetiti licu.

Osim toga, održavanje pribora čistim produžava i njegovo trajanje, što može biti posebno važno onima koji kupuju skuplje četke izrađene od kvalitetnih materijala.

Autorka bloga "Wellness Mama", Keti Vels, sa svojim čitateljima podelila je nekoliko saveta za održavanje četki za šminkanje.

- Moje mišljenje je da učestalost čišćenja četki prvenstveno zavisi o tome koliko se pribor često koristi i koliko se različitih proizvoda nanosi njime. Svoj pribor čistim svake nedelje ili na dve sedmoce, napisala je Keti.

cetka za sminkanje
Shutterstock 

Takođe je otkrila svoj jednostavni recept za prirodno sredstvo za čišćenje četki, u koje stavlja šoljicu i po destilovane vode, 2 kašike votke, 2 kašike tvrdog sapuna, 20 kapi eteričnog ulja čajevca, i malo bademova ulja ako je reč o četkama s prirodnim vlaknima.

Sastojke dobro pomešajte, a kad čistite četke, dodajte manju količinu u posudu te uronite četke i njima radite pokrete kao da bojite zid. Nakon toga ih dobro isperite u tekućoj vodi i pustite da se osuše.

Pazite koji proizvod birate

- Neko za čišćenje četki koristi sapun i vodu, a neko sredstva za čišćenje na bazi alkohola. Smatram da sapun ne može do kraja odstraniti sve nečistoće, a mnoga sredstva na bazi alkohola deluju toksično, kaže autorka bloga.