Ni najbolji proizvodi vam neće ništa značiti ako ne poznajete tajne savršenog nanošenja šminke.

Podloga:

Najbitnije je pronaći savršenu nijansu. A najbolja nijansa nije ona koja se slaže s nijansom vašeg lica, već ona koja se slaže s nijansom vašeg dekoltea. Lice i vrat najbleđi su deo naših tela pa ukoliko nijansu podloge budete birali prema njima, izgledaćete neprirodno bledo. Takođe, pri odabiru teksture radije birajte blaže podloge nego one teške matirajuće zbog kojih će vam lice izgledati kao da nosite masku.

zena sa puderom na licu
Wanted!, Freepik 

Korektor:

Ukoliko imate problema s podočnjacima, bolje ćete ih prekriti korektorom koji sadrže sjajne čestice nego onim matirajućim. Čestice koje reflektuju svetlost mnogo bolje će odraditi posao od preteškog i presvetlog korektora. Važno je da nijansa korektora bude što sličnija nijansi vaše kože.

Obrve:

Zanemarivanje obrva jedna je od najčešćih makeup grešaka. Ako imate pune, guste obrve, važno je da ih redovno češljate i šišate kako bi delovale uredno. Ukoliko imate retke obrve, ispunite ih koristeći olovku za obrve ili mat senku u prirodnoj boji vaših obrva.

devojka ceslja obrve
Freepik 

Ajlajner:

Uvek se pobrinite da su vam oči najnaglašenije makeupom na gornjem, a ne donjem kapku. Istaknite ih olovkom za oči, senkom ili ajlajnerom i uvidećete da ste vizualno podigli celo lice. Naglašavajte ajlajnerom gornji kapak i to od sredine kapka prema vanjskoj liniji oka budući da je to izgled koji najviše laska. Ukoliko imate sitne oči, u potpunosti treba da izbegavate šminkanje donjeg kapka jer na taj način vizualno samo dodatno smanjujete oko.

Hajlajter i bronzer:

Kada je odabir nijanse hajlajtera u pitanju, osobama svetle puti najbolje će pristajati nijansa ljuske jajeta, a onim tamnoputijima najbolje će pristajati zlatni tonovi. Hajlajter i bronzer ne nanose se na celo lice, već se njima ističu ključni delovi - jagodice, brada, nos.

Rumenilo:

Deo lica koji ćete naglasiti rumenilom nikada nemojte određivati smešeći se jer ćete postići to da će vam se istaknuti deo, kada se prestanete smejati, vizualno 'spustiti' i učiniti da izgledate starije. Rumenilo nežno nanesite na vrh jagodica i razvucite prema uhu.

zena nanosi rumenilo
Freepik 

Olovka za usne:

Boja olovke za usne trebala bi biti što sličnija boji vašeg ruža. Olovkom uokvirite usne i izbegavajte vidljivo precrtavanje usana, koje će svi primetiti na vama i oceniti kao totalni out. Takvim šminkanjem stvarate neprirodan i neprivlačan izgled. Ukoliko želite da vam ruž za usne traje duže, olovku pre nanošenja ruža nanesite na cele usne.

Nude ruž za usne:

Nude nijanse bi se zapravo trebale zvati oldschool nazivima poput ružičasta, boja mesa ili zemljani ton, a nude nijanse bi doslovno trebali zabraniti. Mnogi šminkeri, a i muškarci, se slažu da nema ništa manje privlačnog od usana koje se u tolikoj meri stapaju s ostatkom lica da ih gotovo više i ne vidite. Izbegavajte sve nijanse koje su bliske nijansi vaše podloge i korektora i birajte one koje su sličnije nijansi omiljenog rumenila koje će vam dati svežinu i toplinu licu.