UMIVATE LICE TOPLOM VODOM? Grešite! Otkrijte zbog čega je hladna voda dobra za kožu

Stručnjaci se slažu da pranje lica hladnom vodom pozitivno utiče na kožu

Shutterstock

Pene, ulja, losioni, micelarne vode... važno nam je koje sastojke sadrže i kako oni utiču na našu kožu. Sasvim je razumno brinuti se o tome hoćemo li dobiti dovoljno antioksidansa ili hranljivih sastojaka za kožu i time smo verovatno zaokupljeni više nego temperaturom vode kojom peremo lice.

A upravo ona može biti ključna za postizanje najboljih rezultata u nezi lica, jer pranje hladnom vodom višestruko pozitivno utiče na kožu, posebno na suvu kožu i onu sklonu aknama.

Dobrobiti hladnog umivanja

Umivanje toplom, a posebno vrućom vodom, uklanjaju se prirodne masnoće s kože, zbog čega se ona isušuje, slabi joj prirodna zaštita, a može postati i sklonija pojavi bubuljica.

Pored toga, toplina podstiče širenje krvnih sudova, pa koža postaje crvenija. S druge strane, umivanje hladnom vodom – iako isprva može delovati šokantno – odlično je za našu kožu, jer podstiče cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala da telo šalje više krvi na ohlađeno područje, a bolja prokrvljenost dovodi u kožu više vazduha i hranjivih stvari. Zahvaljujući tome koža dobija zdrav sjaj, a ujedno se i bolje brani od delovanja slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji koži mogu naneti štetu, pa mogu i ubrzati njeno starenje. Nakon umivanja hladnom vodom ostaće očuvana i prirodna zaštita kože.

Shutterstock 

Dobro je i za prirodu

Nije čudno što ova jeftina i dostupna metoda pranja lica postaje sve privlačnija onima koji se zalažu za prirodna rešenja u nezi, ne samo zbog pozitivnog učinka na kožu, nego i zbog brige za okolinu. I kozmetički brendovi koji ulažu napore u održivost, promovišu čišćenje hladnom vodom te uz minimalno korišćenje vode, jer se time smanjuje potrošnja energije, štedi se novac i čuva priroda.

Ipak, ispiranje lica hladnom vodom može imati mana. Zbog toga što stiska pore, hladna voda može u njima „zarobiti” bakterije i nečistoće, pa dermatolozi preporučuju da ipak nakon skidanja šminke prvo isperemo lice mlakom vodom, a potom hladnom kako bi se stegle pore i pojačala cirkulacija krvi za zdrav sjaj.

Shutterstock