Iako hormone najčešće povezujemo s hronično lošim raspoloženjem i ponašanjem u tinejdžerskim danima, i iako se oni smiruju s godinama, oni su i dalje dobrim delom zaslužni za stanje naše kože. Oni su ti koji utiču na našu kožu - da li će biti masna, puna akni ili će blistava...

Kada su hormoni van ravnoteže, to se vidi na našoj koži, kosi i noktima. Višak muških hormona (koje imamo i mi žene) uzrokovaće masniju kožu i pojačanu maljavost.

I kod muškaraca i kod žena višak muških hormona može dovesti do razvoja akni. Premalo ženskih hormona (estrogena i progesterona) rezultiraće suhom kožom, s nedostatkom kolagena i elastina.

Vaša koža, kosa i nokti najbolje će izgledati i biti najzdraviji kada hormoni budu u ravnoteži, a kako biste to postigli, donosimo stvari koje biste trebali izbegavati budući da doprinose hormonalnom disbalansu.

Pušenje

Pušenje smanjuje lučenje estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Ukratko, hormoni će vam ispasti iz ravnoteže zbog čega će vaša koža patiti (a i ostatak tela).

Nedostatak sna

Nedovoljno sna izazvaće stres za vaše telo, što će dovesti do otpuštanja hormona stresa poput adrenalina i testosterona, a koji će intenzivirati lučenje žlezda lojnica. Vaša koža biće masnija i sklonija brojnim nepravilnostima.

Pušenje smanjuje lučenje estrogena iz jajnika
Unsplash/Yuris Alhumaydy 

Kravlje mleko

Nećemo vam preporučiti da prestanete da konzumirate mlečne proizvode, ali morate biti svesni da mleko sadrži vlastite hormone koji nakon unosa u organizam nastavljaju biti aktivni pa mogu uzrokovati iste probleme kao i svi ostali hormoni.

Prerađena hrana

Svi smo svesni koliko su prerađene namirnice poput belog brašna nezdrave, ali mnogi ne razmišljaju o uticaju istih na kožu.

Kada konzumiramo ovakve namirnice, povećava se nivo šećera u krvi zbog čega se proizvode i povećane količine inzulina. A veće količine inzulina znače lučenje više muških hormona što dovodi do proširenih pora i problema s tenom. Držite se voća, povrća i integralnih namirnica.

Hrana ima veliki uticaj na našu kožu
Shutterstock 

izvor: cosmopolitan