KAKO ŠEĆER UNIŠTAVA KOŽU? Razbija kolagen i elastin, što rezultira pojavom bora na licu

Kako šećer utiče na lice i zbog čega je važno da što pre smanjite njegov unos u organizam?

Kako šećer utiče na kožu
Shutterstock 

Nakon što u organizam unesemo šećer, telo otpušta insulin kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi, ali to za posedicu ima i pojavu crvenila na licu i veću verovatnost za upalne procese.

Naime, upravo je šećer uzročnik raznih zdravstvenih problema.

Ukoliko ste do sada imali problema s aknama, ekcemima, onda konzumiranje šećera može pogoršati te probleme. Šećer odmaže belim krvnim ćelijama da se bore protiv upala, pa time i akne postaju veći problem, piše TOI.

Molekule šećera vežu se i na proteine kože, proces koji se naziva glikacija.

Problem nastaje jer to za posledicu ima stvaranje krute i rigidne strukture, pa inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost.

Dermatolozi širom sveta upozoravaju da šećer uzrokuje crvenilo kože, poznato i kao "šećerno lice".
Shutterstock 

Zbog ove reakcije nastaju slobodni radikali pod imenom AGE koji dovode do upala i razbijanja kolagena i elastina. Sve to rezultira borama na licu.

Šećerno lice

Ako su i alergije problem s kojim se borite, šećer može samo pogoršati situaciju. Dermatolozi širom sveta upozoravaju da šećer uzrokuje crvenilo kože, poznato i kao "šećerno lice". 

Simptomi "šećernog lica": Podbuli podočnjaci, bleda i sivkasta boja tena, bore na čelu, upaljene akne raspršene po celom licu, upalo lice. 

Takođe, česte su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kom području lica.

Uravnotežena ishrana ipak neće “dopustiti” ove zdravstvene probleme te poneki slatki zalogaj. Preporučen je maksimalni dnevni unos šećera do 30 g.

. Šećer odmaže belim krvnim ćelijama da se bore protiv upala, pa time i akne postaju veći problem
Freepik/gpointstudio 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši