Tretman lica ledom jedan je od omiljenih poznatih dama, a među njima je i Irina Šajk.

Naime, radi se o jednostavnom procesu stavljanja leda na lice rukama ili pomoću pomagala. Oni koji su ga isprobali kažu da je odličan i kada je u pitanju smirivanje upalnih procesa.

„Facial icing“, odnosno tretman hlađenje kože ledom sve je popularniji i među influenserkama.

Zahvaljujući ovom triku, natečenost sa lica i podočnjaci nestaju u rekordnom roku. Osim toga, masaža podstiče cirkulaciju, pa ten izgleda mnogo bolje. Takođe, dobro je poznato da je masaža odlična i za prevenciju bora.

"Kada sam umorna ili se probudim natečenih očiju, najbolji način za uklanjanje tog problema je masaža kockicama leda. Ovaj trik sam naučila od moje mame i stvarno deluje", rekla je Irina jednom prilikom.

irina godinama lice masira ledom
Self Portrait via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

O ČEMU SE RADI?

Naravno da nije u pitanju novo otkriće, ali će i stručnjaci, poput Kendis Marino koja se brine o izgledu brojnih zvezda savetuje da isprobate ovaj tretman i uključite ga u dnevnu rutinu njege.

- Radi se o starom triku i o njemu govorim ljudima godinama, pa ako imate bubuljice nemojte ih istiskati, već na njih stavite led. Mnogi profesionalci govore o ovome, a i mnogi ljubitelji ulepšavanja.

Kako se sad može o tome saznati i nešto više putem društvenih mreža, svi znamo da je vrlo zabavno ali i opuštajuće, dodala je Marino i pojasnila kako nema dokaza je ovaj tretman odjednom postao popularan, samo sada za njega više ljudi zna. Iako nije puno komplikovanije od toga da lice uronite u posudu punu leda, ne radi se o takvom postupku.

Nikol Karolin, stručnjakinja za estetske tretmane savetuje da se led nanosi direktno na lice rukama.

Šta vam je potrebno za ovaj tretman?

Sve što vam je potrebno za ovu rutinu je jedan alat. Ako ne želite rukama led stavljati na lice, postoje i neki preparati na tržištu koje možete iskoristiti. Pa tako popularni roler za lice možete staviti u zamrzivač na 20 minuta i koristiti se njime. Ako ćete koristiti led možete očekivati da će se i topiti, a upotrebom rolera to ćete izbeći.

Kozmetičarka smatra da je ovakav tretman kod kuće pristupačnija verzija krioterapije, tretmana koji može i puno koštati i traje oko 30 minuta, a ako ćete sami raditi tretman ledom potrebno ga je na licu držati oko 30 sekundi, a sve iznad toga može uzrokovati iritacije na koži. Možete led koristiti ujutro, ali i kad god poželite.

kozmetičari preporučuju masažu ledom
Shutterstock 

KOJI SU BENEFITI OVOG TRETMANA?

Ne postoji dovoljno studija koje bi potvrdile dobrobiti, ali mnogi koji su ga isprobali kažu da zaista deluje.

SMANJUJE OTICANJE

Ako imate problem s podočnjacima ili je lice podbuhlo, led će pomoći. Ako se radi o posledicama alergija, Marino smatra da je onda bolje koristiti roler koji uvek mora biti čist.

KOŽA LICA ĆE BITI SJAJNIJA

Previše vrućine može dovesti i do opekotina i do pojave mrlja, a znamo i da preterano izlaganje suncu može uzrokovati i razvoj raka kože. Prirodan sjaj kože možete postići korišĆenjem leda ali i kožu umiriti nakon sunčanja. Uz to će vas naravno rashladiti.

posle prve masaže ledom primećuju se rzultati - lice je manje otečeno i podočnjaci su bleđi
Shutterstock 

MOŽE POTSAKNUTI LIMFNU DRENAŽU

Ne samo da će ukloniti podočnjake već će i smiriti bilo kakvo oticanje kože lica. Razlog je što ćete pomicanjem leda po licu potaknuti limfnu drenažu i tako će se izbacivati iz organizma višak tečnosti.

MOŽETE OČEKIVATI CRVENILO

Crvenilo je normalno ali osobe sa osetljivom kožom i nekim kožnim obolelima mogu primetiti i da je ono malo jače. U tim situacijama biste mogli led staviti u krpicu kako njime ne bi dodirivali lice.

NE BACAJTE KREMU ZA LICE

Iako led može puno pomoći, voda može i isušiti kožu i tako joj oduzeti vlagu. Iz tog je razloga pametno nakon ovog tretmana lice namazati kremom koja će mu pružiti vlagu.

NE KORISTE LED NA LICU NAKON ZAHVATA

Stručnjakinja savetuje da se konzultujete s lekarom ili kozmetičarem pre nego što stavite led na lice ako ste nedavno imali bilo kakav zahvat laserom, hemijski piling ili plastičnu operaciju. Koža treba prvo sama da zaraste.

LED NEĆE REŠITI SVE VAŠE PROBLEME

Nemojte imati prevelika očekivanja. Tako ćete možda primetiti manje bubljica nakon tretmana na licu, ali možda i nećete. Ne postoje klinički dokazi koji kažu kako ovaj tretman rešava probleme sa bubuljicama. Uz korišćenje leda ne zaboravite na dnevnu rutinu čišćenja kože i korišćenje krema ili seruma.

Uz korišćenje leda ne zaboravite na dnevnu rutinu čišćenja kože
Shutterstock 

izvor: vecernji.ordinacija.hr