Hidratantna krema je od suštinske važnosti za svaki tip kože, a uz pomoć sledećih saveta, naučićete kako da odaberete pravu za svoje lice.

1. Vreme je da se upoznate sa svojom kožom

Tip kože se menja ne samo s godinama, već i zbog razlika u okruženju u kojem živite ili gde se nalazite trenutno. Na primer, kada putujete u mesto sa drugačijom klimom ili na većoj nadmorskoj visini, promene temperature i vlažnosti mogu promeniti potrebe vašeg lica i, privremeno, tip vaše kože.

Takođe, lekovi kao što su oni koji se koriste u hormonskoj terapiji ili kontraceptivi, preparati dizajnirani za smanjenje bora kao što je retinoična kiselina ili za lečenje akni (izotretinoin), hronične bolesti, trudnoća i menopauza utiču na kožu lica. Uobičajena koža je baršunasta, bez akni i jednolike boje. Zbog toga treba prilagoditi zahteve svakodnevne nege kako bi na vreme sprečili bilo kakav problem.

2. Obratite se kozmetičaru

Da biste saznali koji su proizvodi pogodni za vaš tip, obratite se profesionalnom kozmetičaru. Poslednjih godina, većina profesionalaca na tom polju je obučena za holističke tretmane i sposobna je da vam predloži prirodne i čiste načine nege kože.

3. Naoružajte se strpljenjem

O vrednosti i efikasnosti kreme ne može se suditi za 2-3 dana, već nakon najmanje 2 meseca. Prema rečima lekara, potrebno je oko 3 nedelje da se sve ćelije impregniraju aktivnim sastojcima, a još 3 da se nove ćelije pojave na površini kože.

4. Održavajte svoju kremu čistom

Pazite da kremu ne ostavljate otvorenom ili izloženom visokim temperaturama ili vlažnosti. Kozmetičari savetuju upotrebu špatule za jednokratnu upotrebu umesto ruku.

5. Uživajte u trenutku

Važno je potrošiti vreme nanoseći kremu laganom, nežnom masažom, kao što to rade u kozmetičkim salonima.

6. Udovoljavajte svojim potrebama u različito vreme

Ujutro koristite bogatu hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom kako biste se zaštitili od sunca. Uveče odaberite aktivniju kompoziciju protiv bora da biste uradili "dobar posao“ tokom 7 do 8 sati koliko ćete provesti u snu, piše harper bazar.

7. Saznajte šta kupujete

Postoje tri inovativna i vrlo efikasna sastojka koja ćete pronaći u skoro svim kvalitetnim kremama za lice:

Peptidi: oni prenose poruke između ćelija, igrajući tako aktivnu ulogu u mnogim i različitim biološkim procesima, poput zarastanja rana i poboljšanja izgleda zrele kože. Njihova najpoznatija i najvažnija aktivnost je podsticanje prirodnog procesa proizvodnje kolagena.

Matične ćelije: Jedine ćelije koje postoje u našem telu od prvih dana našeg života i nikada ne umiru. Tokom našeg odraslog života one su izvor reprodukcije ćelija i aktiviraju se odmah, kad god je to potrebno.

Sirtuini: Inače „geni mladosti“. Oni su deo ljudskog tela koji garantuje opstanak ćelija.

krema za lice
Shutterstock 

8. Ne obraćajte pažnju na vreme

Kada je reč o izboru kreme, nemojte uzimati u obzir godine kao kriterijum. Ne postoje kreme za starije ili mlađe žene, već kreme za svako lice. „Dakle, uzmite u obzir potrebe sopstvene kože ako je, na primer, suva i dehidrirana ili ako pokazuje intenzivnu masnoću“, kažu kozmetičari.

9. Ne bacajte novac

Ideja da treba da potrošimo bogatstvo da bismo kupili „super kremu protiv starenja koja sve čini“ ne važi. Sa znanjem koje svi kozmetički saloni sada imaju i zasnovani na naučnim inovacijama, proizvodi po ekonomičnim cenama ne zaostaju po efikasnosti.

10. Ne sudite prema teksturi

Lagana kompozicija ne znači da je određena krema manje aktivna, niti da je bogata krema više hidratantna. Sve zavisi od sastojaka određenog proizvoda.