Kada govorimo o nezi kože i neizostavnoj rutini (koju prilagođavamo sebi), potrebno je reći da pravilan redosled nanošenja proizvoda na lice jeste podjednako važan kao i kvalitet formulacija koje koristimo. Čitav proces počinjemo sa najlakšim, serumom, a završavamo sa najgušćom, hidratantnom kremom, sa kojom zaključavamo vlagu. Ipak, postavlja se pitanje u vezi sa SPF proizvodom - kada je najbolji trenutak naneti ga? Ovaj sveti gral nege (u svim danima, a ne samo sunčanim) je obavezan korak koji nikada ne bi trebalo da preskočite.

Redosled zavisi od nekoliko faktora, od kojih jedan ima veze sa tim da li koristite prirodnu kremu sa SPF (na bazi mineralnih filtera poput cink oksida ili titanijum dioksida) ili hemijsku SPF kremu.

Da li se leti prvo stavlja SPF ili hidratantna krema?
Shutterstock 

Ako koristite prirodnu kremu za sunčanje, tada nanesite ovaj proizvod kao poslednji korak jer će on delovati kao zaštitni spoljni sloj koji fizički blokira štetne sunčeve zrake. Hemijske kreme za sunčanje sadrže sintetičke sastojke koji apsorbuju UV zrake, odnosno moraju da se upiju u kožu da bi počeli da deluju, što znači da njih treba prvo da koristite.

Pored vrste kreme, izbor redosleda nanošenja može zavisiti i od tipa kože ili preferencija, ali obe metode imaju svoje prednosti i mane.

Prednosti nanošenja kreme sa SPF-om u prvom koraku

Ova opcija pomaže da stvorite barijeru između vaše kože i sunca, omogućavajući aktivnim sastojcima da deluju efikasno. Pored toga, nanošenje kreme sa faktorom pre hidratantne kreme omogućava bolju apsorpciju i njeno prodiranje u kožu. Krema za sunčanje deluje kao štit, sprečavajući opekotine od sunca, prerano starenje i rizik od raka kože

Trend u nezi kože lica o kojem se priča
Shutterstock 

Prednosti nanošenja hidratantne kreme u drugom koraku

Pojedinci preferiraju da nanose (klasičnu) hidratantnu kremu pre kreme za sunčanje, posebno ako imaju suvu kožu. Hidratantna krema pomaže da se koža hidrira i neguje, stvarajući glatko platno za nanošenje SPF kreme. Deluje kao zaštitna barijera, sprečava gubitak vlage i poboljšava ukupnu teksturu kože. Nanošenje hidratantne kreme nakon SPF-a takođe može pomoći u smanjenju potencijalne iritacije ili osetljivosti koja može nastati od sastojaka za zaštitu od sunca.

Zaključak

Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome da li prvo naneti kremu sa SPF-om ili hidratantnu kremu. Na kraju krajeva, sve se svodi na lične preferencije i posmatranja koji redosled je najbolji za vašu kožu. Eksperimentisanje sa različitim rutinama može vam pomoći da odredite idealnu sekvencu primene.

Bonus video

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux

Izvor: StoryBook.hr/ Wanted A.N.