Anti-age nega kože obično počinje već u dvadesetim godinama, u vidu nanošenja zaštite od sunca, praktikovanja zdravog načina života... Međutim, u tridesetim, moramo mnogo više pažnje da posvetimo svojoj koži kako biste prevenirali starenje, te očuvali čvrstu i elastičnu kožu što duže. Evo najvažnijih pravila za negu kože lica:

1. Uvedite u rutinu kremu za oči

Okoloočna krema je neophodna u tridesetim godinama. Ova osetljiva regija je sklona isušivanju, što je čini jednim od prvih udarnih mesta na kojima se pojavljuju bore. Preporučuje se hidratantna krema, ali kofein takođe ima koristi jer pomaže stimulisanju cirkulacije krvi i borbi protiv tamnih kolutova.

2. Ozbiljno shvatite čišćenje

U tridesetim godinama, morate ozbiljno shvatiti čišćenje. Iako nikada nisu ni bile, maramice za skidanje šminke zaista nisu poželjne u ovoj deceniji jer zapušavaju pore. Uvedite u rutinu blago sredstvo za čišćenje lica, te piling i masku za pore dva puta nedeljno.

Uvedite u rutinu kremu za oči ako imate preko 30 godina
Pexels/ KoolShooters 

3. Isprobajte retinol

Ako već niste, sada je pravo vreme da uključite retinol u svoju rutinu nege kože. Retinol je naučno dokazano jedan od najboljih agenasa protiv starenja. On je jednako važan kao zaštita od UV zračenja.

4. Ne zaboravite na SPF kremu

Rekli smo to milion puta, i reći ćemo ponovo: morate da nanosite sunčanu kremu svakodnevno. Dr. Joseph Hkeik, australijski stručnjak za estetsku medicinu, rekao je za Stylight: "Istraživanja pokazuju da 40% faktora starenja nije genetskog porekla, što znači da možete preduzeti važne korake da poboljšate zdravlje svoje kože. Prosečno, 80% starenja kože uzrokovano je oštećenjima od sunca." Ne samo da će obilna i redovna primena zaštite protiv sunca pomoći u smanjenju budućih sitnih linija i bora, već istraživanja sugerišu da može da umanji već postojeće bore i hiperpigmentaciju.

Bonus video

5 LAKIH TRIKOVA DA UVEK IZGLEDATE DOBRO ČAK I NA VRUĆINI: Idealno za one koji ne vole šminku TikTok/karajewel

Izvor: Wanted A.N.