Cink je mineral koji je organizmu neophodan, budući da je zaslužan za održavanje imunog sistema i kognitivnih funkcija u uslovima zagađenja životne sredine.

Pored toga doprinosi smanjenju umora i stresa, a veliki je i saveznik u nezi lica i čest sastojak kozmetike, od hidratantnih krema do anti-ageinga, ali je i velika pomoć pri lečenju i negovanju problematikčne kože skolne aknama.

Pored naučno dokazanih pozitivnih efekata na ljudski organizam, cink u poslednje vreme postaje mineral koji se intenzivnije eksploatiše u industriji lepote.

pexels-ron-lach-10221854.jpg
pexels/ ron lach 

Brojne kozmetičke kuće uključuju cink viskoko na listu sastojaka u proizvodima, navodeći da ovaj mineral značajno doprinosi smirivanju iritacija na koži, kao i otklanjaju upala i njihovih posledica.

Pre svega, cink je poznat po svojim antibakterijskim i dezinfekcionim svojstvima i izvršava odličan posao u kontroli proizvodnje sebuma u ​​koži.

Zbog toga se često može naći u raznim lekovima protiv akni i post-akni, kao i u kozmetici za masnu kožu, jer pomaže u ublažavanju upale, sprečava razvoj bakterija i efikasno se bori protiv masnog sjaja.

shutterstock_715700347.jpg
Shutterstock 

Cink je moćan antioksidans. Štiti ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, usporavajući proces starenja i sprečavajući pojavu bora. Cink dobro deluje zajedno sa keramidima i kolagenom, čineći kožu gipkom i zategnutom i dajući joj prirodan sjaj.

Danas se cink može naći u širokoj paleti kozmetike - maskama, serumima, kremama i losionima. Savršeno hidrira kožu, ujednačava njen reljef i efikasno je štiti od štetnih uticaja okoline - zagađenja i ultraljubičastog zračenja.

Bonus video

Krema sa SPF-om Tiktok/@tashliciousa

Izvor: Wanted A.N.