Retko kada isprobavam trikove sa mreža. Jednostavno - ma koliko da su neke "cake" i saveti primaljivi, moja osetljiva koža ne trpi preterano ekperimentisanje. 

Zato se držim proverenih preparata koji mi daju dobre rezultate (barem za sada). Tako su na mojoj bjuti polici: hijaluronska kiselina, vitamin C, okoloočna krema sa kafeinom i bakučiol, kao i hidratantna krema

Kada mi lice "bukne" tu su nijacinamid i serum sa salicilnom kiselinom, ali to nije ono što svakodnevno koristim, već samo po potrebi. 

Međutim, iako ovi proizvodi u većini slučajeva čine da mi lice zaista izgleda lepo i negovano, nekada mi imam utisak, naročito tokom prelaznih perioda ili dana kada temperatura skače gore/dole, da je mojoj koži potrebno više vlage.

Dobra nega je bitna
Shutterstock 

Kako imam kombinovanu dehidriranu kožu lica, jasno je zbog čega, s vremena na vreme, moje lice bukvalno preklinje za više vode.

I to je jedini razlog zašto sam jednoj tehnici za koju sam prvi put čula pre par godina, a koja je ponovo viralna, odlučila da dam šansu. 

Reč je o sluggingu, i naravno, pre nego što sam ga isprobala, izguglala sam sve o tome (što savetujem i vama) kako bih bila sigurna da je ovako nešto pravi izbor za mene.  

Takođe, slugging sam praktikovala najpre dve nedelje kako bih videla da li će mi lice reagovati, a sada, nakon dva meseca mogu da dam iskreni sud. 

Slugging metoda u nezi kože lica podrazumeva nanošenje na kožu uljanih formula, najčešće vazelina koji se u drogerijama može naći za samo 250 dinara, kako bi se održala hidratacija i zaštitila koža od spoljašnjih štetnih uticaja. Ova metoda je posebno popularna na azijskoj sceni lepote i koristi se u nezi suve ili dehidrirane kože.

Vazelin za slugging tehniku.
nati-melnychuk-I-6Ap7JXHq8-unsplash.jpg 

Kako se pravilno koristi vazelin?

Mnogi greše tako što nanose ogromne količine vazelina na lice i nadaju se "čudu", iako slugging tako ne funkcioniše, pogotovo kada je reč o okoloočnoj regiji. Tu treba biti posebno oprezan sa upotrebom vazelina, iako nije reč o proizvodu koji iritira kožu. Postoje primeri gde su ljudi dobili milije, bubuljice i slično, te je jako važno da budete oprezni i da ne koristite slugging metodu svaki dan. Takođe, ova tehnika dolazi u obzir samo ukoliko ste sigurni u svoju bjuti rutinu, odnosno pronašli ste preparate koji vam 100% odgovaraju.

A ukoliko želite da vaša bjuti rutina daje rezultate, odnosno da "pojačate" dejstvo iste, potrebno je da se pridržavate određenih koraka.

  • Pre svega, bitno je da je vaše lice dobro očišćeno. Nakon toga, nanesite serum koji inače koristite. Tapkajte ga prstima, nikako ne vucite preko kože.
  • Sačekajte par minuta da serum prodre u kožu, pa tek onda nanesite hidrantnu kremu u takođe tankom sloju.
  • Poslednji korak je vazelin, naravno, kada je koža upila i kremu. Vazelin se nanosi u tankom sloju kako bi bio štit i zadržao hidrataciju unutar kože.

Pročitajte još: 3 MUST-HAVE SERUMA IZ DROGERIJA KOJE MORATE DA IMATE NA SVOJOJ BEAUTY POLICI: Za malo para do kože kao sa Insta filterom

Vazelin sam ne može biti hidrator jer ne sadrži hidrantna svojstva, ali je idealan za zadržavanje vlage, što ga čini sjajnim izborom kao završni korak bjuti rutine. Više vlage znači i manja šansa nastajanja bora, te, ukoliko želite da vazelin uvrstite u negu kože, vodite računa o samom načinu primene kako biste bili sigurni da dobijate najbolje rezultate.

Kakvo je moje iskustvo?

Pre svega, bitno je da istaknem da sam se pridržavala svih koraka, kao i da sam prve dve nedelje slugging primenjivala dva puta nedeljno. Tek kada sam videla da moja koža ne reaguje burno, uvela sam vazelin u svoju negu 4 puta nedeljno, ali ne kada koristim bakučiol (alternativa retinolu, koji trenutno koristim 3 puta nedeljno).

Slugging sam primenjivala isključivo uveče, pred spavanje, a ujutru bih temeljno isprala lice i nanela kremu i SPF, kao i inače. 

Ono što sam veoma brzo primetila je da mi je lice mekše na dodir, kao i da nema perutanja koje se gotovo obavezno pojavljuje u ovo doba godine. Gotovo kao da je vazelin pojačao dejstvo mojih seruma i preparata barem za tri puta. 

Vazelin pojačava dejstvo krema i seruma.
Shutterstock 

Ipak, bitno je da naglasim, nakon dužeg korišćenja, da mi se dešavalo da mi T-zona bude nešto masnija, te sam slugging primenjivala samo na delove lica koji su suvlji - obrazi, deo iznad obrva, i oko nozdrva. Nakon toga preterano "mašćenje" se nije dešavalo. 

Sve u svemu, ova tehnika pokazala se sjajnom, iako sam sada na sluggingu 2 put nedeljno kako bih smanjila šanse da dođe do iritacija. No, pre nego što se odlučite za ovu metodu, savetujem vam da se konsultujete sa dermatološkinjom ili kozmetičarkom, naročito ukoliko imate naki problem sa kožom, jer slugging metoda definitivno nije za svakoga.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kako pripremiti kožu za proizvode za samopotamnjivanje? Tiktok/auroralovestrand

Izvor: Wanted J. S.