Kada govorimo o borbi protiv bora i drugih "nesavršenosti" na koži, poput fleka i ožiljaka, većina stručnjaka je saglasna: retinol je jedan od najmoćnijih sastojaka, no istina je da mnogima može izazivati iritacije zbog čega se neretko odlučuju za alternative.

Pored bakučiola koji je direktna zamena za retinol, spominje se i još jedan sastojak, koji je omiljen mnogima koji pretenduju prirodne načine nege. 

Ulje šipka deluje protiv bora.
Shutterstock 

Reč je o ulju koje je odavno poznato po svom moćnom učinku, a oni koji ga redovno koriste često ga zovu i "tečnim botoksom" upravo zbog toga što deluje na najdublje slojeve kože, zaglađuje ožiljke i čini da bore vremenom budu sve pliće, a lice zategnutije. 

U pitanju je ulje šipka koje sadrži male količine retinoične kiseline, čime je jasno zašto tako blagotvorno deluje na kožu. Da pojasnimo, stručnjaci i napominju da se retinol mora pretvoriti u retinoičnu kiselinu u koži pre nego što da bilo kakav efekat. Do tog trenutka, odličan je za regeneraciju kože, povećanje proizvodnje kolagena i vraćanje sjaja sivom, umornom tenu. A kako ulje šipka već ima retinoičnu kiselinu, benefiti su više nego jasni. 

Ulje šipka sprečava nastanak bora.
Shutterstock 

Takođe, ulje šipka bogato je masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje zdrave barijere kože, i koje poboljšavaju vidljive znakove starenja sprečavanjem gubitka vlage.

Ulje šipka pokazalo je najbolje rezultate kada je reč o oštećenjima kože od sunca, starosti, zračenja ili dermatitisa, a pokazalo se da redovnom primenom dolazi do regeneracije kože, a samim tim su i ožiljci manje vidljivi, kao i bore, a tonus je lepši.

Bogato je vitaminima A, C, i E, te je fanatastičan izbor za vraćanje elastičnosti kože. Njegove esencijalne masne kiseline podstiču proizvodnju kolagena i takođe omekšava i vlaži epiderm. Masne kiseline se pretvaraju u prostaglandine koji potom stimulišu regenerativne moći kože, te samim tim šipkovo ulje utiče i na pojavu strija i smanjuje vidljivost postojećih.

Ulje šipka podstiče proizvodnju kolagena.
Shutterstock 

Interesantno je da su ulja doživela svojih "5 minuta slave", i zbog toga što ih koristi sve više slavnih lica, a jedne od onih koje obožavaju šipkovo su niko drugi do Hejli Biber i Kejt Midlton.

Primena:

Najbolje je da kožu lepo očistite, isperete dobro vodom, a potom blago osušite peškirom i nanesete 3 kapi. Laganim pokretima ga utrljajte i ostavite da se osuši. Stručnjaci preporučuju da ovo uradite sat vremena pre kupanja.

Takođe, preporuka je da ovo ulje držite u staklenoj bočici i da ga što manje izlažete vazduhu jer brže oksidira od ostalih.

Pročitajte još:BRIŠE BORE, AKNE I DEHIDRATACIJU SA LICA: Moćno ulje koje neguje i zaglađuje kožu, a ne zapušava pore

Bonus video:

Kako pripremiti kožu za proizvode za samopotamnjivanje? Tiktok/auroralovestrand