Možda čarobni eliksir za bore još uvek nije izmišljen, ali definitivno jeste nešto najsličnije tome - retinol. Bjuti zaljubljenice znaju - ukoliko želite da sačuvate mladalački ten, sprečite nastanak bora i smanjite vidljivost postojećih, ovaj moćni sastojak definitivno je nešto što mora da se nađe na vašoj polici.

Doduše, upotreba retinola zahteva pripremu, ali i strpljenje jer neretko izaziva iritacije, pa tek nakon nekog vremena i nezaobilaznog "skin purginga" dobijate željene rezultate.

Retinol je bitan sastojak protiv bora.
instagram/ sasha.mei 

Upravo zbog toga mnogi i prestaju da ga koriste, a ima i onih koji poboljšanje nikad ne dočekaju jer je jednostavno retinol preagresivan za njihovu kožu. Zato je veoma bitno da ovaj aktivni sastojak postepeno uključujete u bjuti rutinu, i da započnete sa niskim procentom. 

Doduše, ne smemo zaboraviti ni da je evropska komisija nedavno ažurirala listu zabranjenih i ograničenih kozmetičkih sastojaka od kojih će neki povučeni sa tržišta, dok će kod drugih biti uvedene stroge koncentracije koje se moraju poštovati u svim članicama Evropske unije. Na iznenađenje mnogih, na listi se našao i retinol, kao i dva retinol estera (retinil acetat i retinil palmitat), čije su koncentracije svedene na minimum

Retinol više ne sme da ima veliku koncentraciju.
Shutterstock 

Kada se sve uzme u obzir ne čudi što sve više žena pokušava da pronađe proizvod koji bi im dao lep ten čak i sa malim procentom, zagladio kožu, ali bez nezaobilaznih iritacija. I bjuti zajednica je dala odgovor.

Naime, jedna krema u vrhu je trendinga na svim mrežama i to mesecima, i reč je o prozvodu koji se može naći gotovo u svakoj drogeriji ili apoteci - Nacomi Be like phoenix, serum za lice.

Nacomi retinol koji daje sjajne rezultate.
dm 

Ovaj proizvod sadrži samo 1% retinola, a kako tvrde korisnice, radi kao onaj od 5%. I cena mu je izuzetno povoljna u odnosu na druge retinole, te se u drogerijama može naći za oko 1.399 dinara.

Nacomi be like phoenix košta oko 1400 dinara u drogerijama.
dm 

Ovaj moćni proizvod eksfolira mrtve ćelije kože i reguliše lučenje sebuma. Kompleks 4 oblika hijaluronske kiseline obezbeđuje maksimalnu hidratacijukože tokom upotrebe, dok glicerin, pantenol i ekstrakt cvetnog ulja održavaju odgovarajući nivo vlage i smanjuju iritaciju za najbolje efekte. 

Nacomi retinol nazivaju revolucijom u bočici, a mnoštvo pozitivnih recenzija govori da je reč o najboljem proizvodu protiv bora koji je dostupan u Srbiji.

Retinol recenzija.
Instagram 

Naravno, kao i kod svakog retinola, preporuka je da započnete s korištenjem 2 puta sedmično, postupno povećavajući učestalost. U slučaju iritacije kože, smanjite učestalost korištenja. 

Bili početnik ili ne, podsetićemo vas da retinol ne koristite zajedno s drugim proizvodima koji sadrže retinol i AHA, BHA i PHA kiseline, kao i da je korišćenje SPF-a obavezno. 

Možda će vas zanimati da pročitate: KREMA SA RETINOLOM KOJA NEMA KONKURENCIJU: Ne iritira kožu, instant pegla bore, košta smešno, a rasproda se čim stigne

Bonus video:

Retinol A313 Tiktok/ninockicatalksbeauty