Kolagen i retinol su aktivne supstance koje se nalaze na vrhu liste anti-age sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Njihov glavni zadatak je da efikasno pomažu u održavanju što boljeg stanja kože i preokretanju znakova starenja, koliko god je to moguće. Presuda o tome šta je bolje koristiti nakon 50. godine zavisi uglavnom od vašeg tipa kože.

Zlatnih 50 godina, sa beauty aspekta svakako su velika prekretnica za kožu. I dok ste se u tridesetim i četrdesetim više fokusirali na održavanje prirodnih procesa, hidrataciju i podsticanje proizvodnje kolagena, nakon pedesete bi u vašoj rutini trebalo da se nađu što aktivniji anti-age sastojci.

nega kože posle 50
InStyle / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

„Proces obnove ćelija se usporava kako ulazimo u pedesete, ostavljajući izumrle ćelije na površini kože“,kaže dr Dendi Engelman, dermatolog. "Nakon pedesete dešava se mnogo hormonalnih promena, što takođe utiče na kožu. To je trenutak kada su fine linije, bore i opuštena koža dosta primetnije, jer telo proizvodi manje kolagena i elastičnost kože se smanjuje. Dehidratacija je takođe velika briga u ovom dobu, jer vaša kožna barijera ide ka suvljoj. Dehidrirana koža će više istaći znake starenja, čineći bore istaknutim i naglašavajući neujednačenu teksturu“, kaže Engelman.

Dobro osmišljena rutina nege kože može pomoći u svim ovim segmentima. Ako ste već savladali osnove (čišćenje, hidrataciju, zaštita od sunca), sada je vreme da uključite neke aktivne sastojke u svoju rutinu koji će vam pomoći da ubrzate obnavljanje ćelija i povećate proizvodnju kolagena.

da li je bolji kolagen ili retinol za negu kože posle 50
Instagram 

Uvođenje kolagena utiče na kožu na površinskom nivou. Ali retinol obnavlja i regeneriše kožu sa ćelijskog nivoa.

Retinol je zlatni standard u borbi protiv starenja i dermatolozi ga preporučuju za gotovo sve faze kože. To je zato što je vitamin A multitasker: podstiče obnavljanje kože, jača kožnu barijeru, povećava proizvodnju kolagena i zaglađuje fine bore. Retinol deluje tako što stimuliše proizvodnju fibroblasta i kolagenih vlakana i poboljšava elastičnost kože. Retinol je praktično "obavezan" u vašim 50-im ako ga već niste koristili.

Kolagen i retinol daju najbolje rezultate kada se koriste na odgovarajućim tipovima kože. Ako već imate znake starenja i imate zrelu kožu, izaberite retinol. Ali, u kasnim 20-im i ranim 30-im, koristite kolagen da biste svojoj koži dodali sjaj. Možda će vas zanimati i da pročitate kompletan vodič o retinolu, kao i najveće greške pri koriščenju.

Bonus video:

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux