Duga, sjajna i zdrava kosa, manje bolova u zglobovima i usporavanje pojave bora samo su neki od razloga zbog kojih svakim danom sve više ljudi nastoji da uzima kolagen. TikTokeri redovno dodaju kolagen u prahu u svoju kafu, mnoge zvezde se kunu u efikasnost kolagenskih tableta, a mi se pitamo da li je kolagen u nekom obliku zaista bolji od svih ostalih.

Šta je uopšte kolagen?

Kolagen je vrsta proteina koji je otporan na istezanje i pruža podršku, što ga čini savršenim omotačem za vezivno tkivo u tetivama, hrskavici i kostima. Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u organizmu koji obuhvata oko 40% svih proteina od kojih se ljudsko telo sastoji.
Iako naše telo samo stvara kolagen, starenje odlaže njegovu proizvodnju i tako utiče na vezivno tkivo smanjujući elastičnost kože i kolagenih vlakana, slabeći kožu i otežavajući joj da zadrži vlagu.

Upravo iz tog razloga na tržištu se sve više može naći kolagen proizvoda koji se dobija od goveda, svinja i morskih organizama, a koji najčešće dolazi u prahu, kapsulama, tečnosti i raznim namirnicama. Ali da li je jedan oblik zaista bolji i efikasniji od drugih?

kolagen u prahu
Wanted, Shutterstock 

Kolagen prah

Kolageni prahovi, poznati i kao kolagen peptidi, su najpopularniji oblik kolagena, a pripadaju hidrolizovanim kolagenima, što znači da su razbijeni da bi bili svarljiviji. Najčešće se meša sa sokovima, frapeima ili običnom vodom, mada ima i onih koji više vole da ga mešaju sa manje popularnim opcijama poput kafe, čaja i drugih toplih napitaka. Naime, mnogi smatraju da je mešanje kolagena u prahu sa toplim napitcima poželjno izbegavati jer visoke temperature umanjuju kvalitet kolagena, uprkos činjenici da kada se razvijaju suplementi kolagena, ti isti proteini se izlažu visokim temperaturama kako bi ih hidrolizovali.

Mnogi preferiraju kolagen u prahu iz razloga što ostavlja gotovo neprimetan ukus. Zato se, pored pića, često dodaje u žitarice, jogurte, sladolede i namaze, a kako bi se izbegle grudvice pri rastvaranju, ponekad je potrebno koristiti blender, penilicu ili šejker.

Prednosti kolagena u prahu: raznovrstan, lak za nošenje, potencijalno hidrira, (neka) pakovanja su održiva

Nedostaci kolagena u prahu: menja teksturu, ima tendenciju da se grudva, manje praktičan, može biti skuplji

Kapsule kolagena

Sve što smo spomenuli o kolagenu u prahu razlog je što mnogi smatraju kolagen u kapsulama mnogo praktičnijim rešenjem koje je znatno lakše uvesti u svoju svakodnevicu.

Kapsule nemaju ukus i ne treba nam mnogo vremena da ih uzmemo jer nam je potrebno samo par gutljaja vode.

Svaka kapsula sadrži kolagen u prahu, a kako kapsula fizički ne može da stane u veliku količinu praha, u zavisnosti od brenda, ponekad je potrebno uzeti i do šest kapsula dnevno kako bi se neophodna doza unela u organizam.

Prednosti kolagena u kapsulama: lako se nosi, bez ukusa, lako se guta

Nedostaci kolagena u kapsulama: potrebna je veća količina, može biti skupo, teže se apsorbuje

Koji oblik kolagena je najbolji za mladolik izgled kože?
Shutterstock 

Tečni kolagen

Od koncentrisanijeg oblika koji se može mešati sa vodom do oblika koji je spreman za piće koji jednostavno uzima određenu dozu, tečni kolagen dolazi u različitim oblicima i najpoželjnija je opcija za sve one koji ne vole ili se muče s gutanjem kapsula.

Tečni kolagen često sadrži razne druge aditive kao što su vitamini, minerali, ekstrakti voća i biljaka, veštački zaslađivači i konzervansi, pa se savetuje oprez svima koji su osetljivi ili alergični na bilo šta od navedenog, a pošto može imati različite ukuse, nekima će trebati neko vreme dok ne nađu baš po svom ukusu.

Prednosti tečnog kolagena: lako se nosi, lako se konzumira, potencijalno hidrira

Nedostaci tečnog kolagena: ograničena količina u jednoj dozi, potencijalno sadrži aditive, može biti skup

Kolagen iz hrane

Kada govorimo o kolagenu koji unosimo konzumiranjem određene hrane, supa od goveđe ili svinjske kosti i piletina kuvana sa kožicom je verovatno najbogatiji izvor kolagena i svakako jedna od najpristupačnijih opcija, jer suplementi mogu biti prilično skupi.

Osim što je izvor kolagena, hrana bogata njim obično dolazi u paketu sa drugim hranljivim materijama kao što su vitamin B, kalcijum i vitamin A, što znači da sa njom unosimo više hranljivih materija, što će pomoći našem telu da proizvodi više kolagena. Namirnice koje takođe podstiču proizvodnju kolagena su one bogate vitaminom C, kao što su bobice, paprika i brokoli.

Bez obzira na to koliko su sve ove namirnice zdrave, činjenica je da ih ne možemo iskoristiti da obezbedimo koncentraciju kolagena koju bismo obezbedili suplementima ishrani, bez obzira na to u kom obliku je kolagen poželjniji.

Prednosti kolagena iz hrane: može biti pristupačniji, hranljivi sastojci, prirodni izvor

Nedostaci kolagena iz hrane: količina kolagena varira, mora biti pripremljena, manje praktična

Kolagen iz hrane
Unsplash/ Brooke Lark 

Dakle, koji je najefikasniji način uzimanja kolagena?

Efikasnost suplemenata kolagena se još istražuje, pa bismo kao najefikasniji način uzimanja mogli da istaknemo onaj koji nam najviše odgovara, u skladu sa našim životnim stilom, ako ga redovno uzimamo. Da li bi prah, tečni kolagen ili kapsule bili bolja opcija zavisi isključivo od naše dnevne rutine i preferencija.

Da li je bolje uzimati kolagen ujutru ili uveče?

Za sada nema studija koje bi pokazale da je kolagen bolje uzimati u određenom delu dana. Zato ga uzimamo kad god želimo!

U kom obliku je kolagen najkorisniji za našu kožu? Nema sumnje da kolagene kreme poboljšavaju zdravlje naše kože, ali će, bez sumnje, naša koža imati najviše koristi od redovnog dodavanja. Studija iz 2021. godine koja je uključivala 1.125 odraslih osoba između 20 i 70 godina i objavljena u 'International Journal of Dermatologi' pokazala je da 90 dana suplementacije kolagenom pozitivno utiče na zdravlje naše kože, smanjujući bore i poboljšavajući elastičnost, a na nama je samo da izaberemo suplemente koji nam najviše odgovaraju.