Kada nivo kolagena u telu opadne, dolazi do ubrzanog starenja i nastajanja bora. Ukoliko želite da usporite ove procese, preporučujemo kozmetiku sa dodatkom kolagena kao i ove namirnice koje treba da postanu deo vaše redovne ishrane.

Kolagen je primarni strukturalni protein koji može da se nađe u različitim veznim tkivima našeg tela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje kože elastičnom.

Kolagen je potrebno nadoknađivati već nakon 25. godina života, a to je moguće i putem suplemenata kolagena. Tada proizvodnja novih ćelija polako opada, koža postaje manje elastična i vidno stari. Neka istraživanja su pokazala da se posle 25. godine života 1,5% kolagena iz kože izgubi svake godine.

Osim smanjivanja nivoa kolagena, starenje kože biće vidljivo i zbog:
- boravka na suncu
- opuštanja mišića lica
- izloženosti toksinima
- loše ishrane
- premalo unete tečnosti

avokado tost
Unsplash 

Namirnice koje čuvaju elastičnosti kože

zeleno povrće, crveno voće i povrće, omega masne kiseline, ćuretina, namirnice od soje, citrusno voće.

Piletina

Piletina sadrži vezivno tkivo zbog čega je ona primarni izvor kolagena. Pileći vrat i hrskavica bogat su izvor kolagena koji je dobar za kožu i zglobove. Dobri su i za lečenje artritisa.

Zbog toga, ukoliko jedete zdrave količine mesa u kombinaciji sa preporučenim dnevnim količinama povrća, tada vašoj koži pružate potrebne nutrijente za lep i mladolik izgled.

Morski plodovi

Morski plodovi su još jedan bogat izvor proteina, kao i omega 3 masnih kiselina, te cinka koji dodatno podržavaju proizvodnju kolagena. Mnoge vrste morskih plodova takođe su odličan izvor vitamina D, koji jača imunološki sistem, te utiče na zdravlje kostiju i kože. Koža ribe naročito je bogata kolagenom, a takođe ima i najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina.

paradajz
Freepik 

Paradajz

Paradajz je bogat izvor vitamina C koji je izuzetno bitan za proizvodnju kolagena. Čak i jedna jedina upotreba paradajza u vašem jelu može doprineti do 30 posto proizvodnje kolagena.

Paradajz se takođe može pohvaliti velikom količinom likopena, snažnim antioksidansom koji je važan za kožu.

Belanca

Belanca sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina neophodnog za proizvodnju kolagena. Belanca je najbolje jesti za doručak. Jaja takođe sadrže vitamine A, B i E, te omega 3 masne kiseline.

Citrusi

Kolagen zahteva dosta vitamina C, a budući da su agrumi bogati vitaminom C, svakako se savetuje da ih što više uključite u ishranu.

Agrumi poput pomorandže, grejpfruta i imuna odlični su za letnje dane, a od njih možete da napravite izvrsnu letnju salatu.

limunada
Unsplash 

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja, spanaća i blitve, bogat je izvor vitamina C. Ove povrće sadrži još jedan važan hranljivi sastojak hlorofil (koji im daje zelenu boju) koji podržava proizvodnju kolagena. Jedna studija otkrila je da je hlorofil povećao proizvodnju kolagena i ublažio vidljivost bora, te povećao elastičnost kože lica kod dobrovoljaca starijih od 45 godina, za samo 90 dana.

Tamnozelenilo lisnato povrće koje sadrži sumpor, poput kelja i rukole, posebno je korisno u proizvodnji kolagena, jer sumpor igra ključnu ulogu u sintezi ovog proteina.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput oraha, badema i indijskih oraha predstavljaju biljne izvore proteina, koji osim proteina sadrže bakar, cink, te vitamin E, koji takođe utiču na proizvodnju kolagena.

zdrav dorucak
Shutterstock 

Semenke

Čia seme, laneno seme i seme konoplje predstavljaju odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje podržavaju zdravu kožu i proizvodnju kolagena.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato vitaminom C, koji pomaže u proizvodnji kolagena. Takođe sadrži i razne moćne antioksidanse koji štite kožu i kolagen od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.