Kada je reč o prevenciji bora i sprečavanju nastanka novih, jedan sastojak definitivno nema konkurenciju - retinol. Međutim, ukoliko ste ga ikada koristili znate da rezultati ne dolaze preko noći, i ne samo to, već retko dolaze bez prethodnog pogoršanja izgleda kože.

Upravo zbog toga mnogi i prestaju da ga koriste, a ima i onih koji poboljšanje nikad ne dočekaju jer je jednostavno retinol preagresivan za njihovu kožu. Zato je veoma bitno da ovaj aktivni sastojak postepeno uključujete u bjuti rutinu, i da započnete sa niskim procentom. 

Retinol je najbolji saveznik protiv bora.
Shutterstock 

Zato i ne čudi što sve više žena pokušava da pronađe proizvod koji bi im dao lep ten, zagladio kožu, ali bez nezaobilaznih iritacija. I bjuti zajednica je dala odgovor. 

Naime, jedna krema u vrhu je trendinga na svim mrežama i to mesecima, a hit je i kod nas. Jednostavna, a efektna formula u rekordnom roku menja izgled kože na bolje, zaglađuje pliće bore, dok se kod dubljih vremenom vidi poboljšanje, a sve to radi bez da dolazi do bilo kakvog problema, pojave bubuljica, ljuštenja i slično. 

U pitanju je A313 iza kojeg stoji francuska kompanija Pharma Developpment, i bjuti zajednica ne može da ga se zasiti.

Korisnice su pokazivale rezultate nakon samo jednog korišćenja gde su se njihovi zapaljenski procesi smirili za samo jednu noć, a bubuljice i sitne bore nestali su kroz samo nekoliko nedelja. 

Mnogo je i onih koji su pokazali "updates" nakon nekoliko meseci korišćenja, s rečima da im je koža nežnija, mekša, bolje teksture, svetlija, sa manjim porama. Kod malog broja žena došlo je do manjih reakcija, odnosno "purginga", ali u daleko manjoj meri nego kod drugih retinola.

Takođe, njegova cena je dosta niža u odnosu na druge retinole gde je za dobar proizvod četo potrebno izdvojiti i preko 100 evra, te mu je cena na oficijelnom sajtu svega oko 20 evra (redovna cena je 24, ali je često na popustu), dok na nekim sajtovima u našem komšiluku ide i do 30 evra. 

Koristi se kao i svaki drugi retinol - nanosi se veličina zrna graška i to tako što se najpre zagreje malo između dlanova. Izbegavajte područje oko očiju. Nanosi se na prethodno očišćenu i suvu kožu, a potom, kada koža upije, nanesite omiljenu hidratantnu kremu. 

Slobodno pomešajte ovaj proizvod sa svojim omiljenim noćnim serumima ili tretmanima. Jedino je zabranjeno da ga kombinujete sa kiselinama.

Zbog fotosenzitivnosti vitamina A preporuka je da ovaj proizvod koristite isključivo noću! Tokom dana obavezno koristite kremu sa SPF zaštitnim faktorom i nema sumnje da ćete veoma brzo videti i sami fantastične rezultate.

Bonus video: 

BJUTI ZAJEDNICA SE KUNE U "HIDRANTNI SENDVIČ" Sve o rutini nege koja daje neverovatne rezultate  TikTok/josiemaran