Arganovo ulje, koje dolazi direktno iz Maroka, postalo je omiljeno među poznatim ličnostima i ljubiteljima lepote kada je u pitanju nega kose, kako u čistom obliku, tako i u linijama proizvoda. Iako njegove prednosti za kožu nisu toliko poznate, to je dragocena komponenta za negu kože, koja nudi hidratantne, antioksidativne i antiinflamatorne prednosti.

Važno je napomenuti da je ovaj sastojak visoko koncentrisan i, u svom prirodnom obliku, izuzetno moćan. Da bi vam pomogao da saznate o njegovim prednostima i kako da ih uključite u svoju rutinu nege kože, L'officiel magazin je razgovarao sa dermatolozima dr Sarom Bragancom i dr Fernandom Kazagrande.

Šta je arganovo ulje?

„Arganovo ulje je prirodni proizvod koji je rezultat pritiska ekstrahovanih badema i arganovih orašastih plodova, biljke dostupne samo u južnom Maroku“, objašnjava dr Kazagrande. Prema rečima doktora, ulje sadrži karotenoide, polifenole, ferulnu kiselinu, skvalen, steroide i vitamin E koji su moćni antioksidansi.

arganovo ulje za lice
Shutterstock 

Prednosti

Prema dr Braganci, arganovo ulje za lice ima antioksidativna, antiinflamatorna, antiseptička, fungicidna i hidratantna svojstva. U svom sastavu ima skvalen, koji je, prema rečima dr Fernande, jedna od hidratantnih komponenti koja ima najveću sposobnost prodiranja u kožu jer je veoma slična prirodnim uljima kože. „Ljudska koža se sastoji od prirodnih ulja i skvalen predstavlja 25 % njenog sastava. Arganovo ulje deluje tako što oponaša ljudske steroide kako bi se obnovila funkcija transepidermalne barijere."

arganovo ulje iz maroka
nati-melnychuk-VP1Ou7z17Tk-unsplash.jpg 

Ko treba da koristi arganovo ulje?

Arganovo ulje je pogodno za sve tipove kože. Međutim, dr Braganca otkriva da osobe sa masnom kožom treba da budu opreznije i da nanose malo proizvoda, iako se lako razmazuje, višak ulja može da zapuši pore. Proizvod je pogodniji za one koji žele da poprave dehidraciju, tešku suvoću, psorijazu, bore, strije ili akne.

Kako koristite arganovo ulje na koži?

Arganovo ulje se može koristiti na dva načina: ili čisto ulje, u svom prirodnom obliku – koje se može naneti direktno na kožu ili kosu – ili u kozmetičkim formulacijama – u kojima je njegova koncentracija niža, u rasponu od oko 2 do 10%.

arganovo ulje za negu kože
Shutterstock 

„U čistom obliku, nekoliko kapi, oko pet, dovoljno je da se nanese na celo lice. Pošto je veoma koncentrisan, nanošenje se može raditi svaka tri dana“, objašnjava dr Braganca. „U kozmetičkim oblicima, prodiranje i upijanje ulja je olakšano, posebno kod kože sklone aknama.“

Dodatni saveti:

Arganovo ulje je ekskluzivno iz Maroka. „Mnogo imitacija ili mešavina sa drugim uljima se prodaje kao 'Moroccanoil'“, otkriva dr Braganca. „Potražite sertifikat ulja koji garantuje poreklo."

„Da bi ulje imalo maksimalan efekat na kožu i kosu, ono mora biti devičansko i čisto“, objašnjava dr Kazagrande.

Bonus video

PROIZVOD U KOJI SE KUNU SVE BJUTI ZALJUBLJENICE: Ružino ulje sa vitaminom C instant podmlađuje kožu i daje blistav ten TikTok/amandahijazin /rogerwh0/allisonknipe

Izvor: L'officiel