Ako si počela da primećuješ suvu kožu na vratu, nemoj da paničiš jer to je zapravo vrlo uobičajeno. Kao prvo, koža na ovom delu tela mnogo je tanja nego koža na licu. Vrat ima tanji dermis (sloj tkiva ispod epiderme), koji se sastoji od kolagena. Iz tog razloga postoji manje kolagena i manje strukturne potpore, što čini ovo osestljivo područje sklonije borama. Osim toga, naš vrat i ima manje lojnih žlezda koje izlučuju masnoću i prirodne ovlaživače što ovo područje takođe čini sklonijim isušivanju. I povrh svega toga, verovatno ne daješ tom području negu kakvu zaslužuje jer obično obraćamo manje pažnje na vrat kada brinemo o nezi kože.

Verovatno imaš svoju rutinu kada je reč o nezi lica, a sada je vreme da isto učiniš za područje ispod. Budući da je koža na vratu tako tanka, važno je tražiti pomoć od krema i seruma punih sastojaka za jačanje. Nisi sigurna odakle početi? U nastavku pogledaj savete koje su odobrili stručnjaci dermatolozi.

1. Gusta krema

Hronična dehidracija izdajnički je znak da naša kožna barijera nije jaka koliko bi mogla biti. Šta treba da uradiš? Pomozi joj tako što ćeš kr ojačati gustom, masnom kremom. Ova konzistencija pomoći će koži da zadrži vlagu i sprečiće dalji gubitak vode. Nanesi proizvod po izboru dva puta dnevno, posebno uveče. Korišćenje kreme odmah nakon kupanja ili tuširanja pomaže kod smanjivanja suve kože i upale.

2. Ceramidi i glicerin

Pripazi na sastojke za negu kože koji imaju lekovit učinak. Hidratanti sastojci poput glicerina, hijaluronske kiseline i ceramida pomažu u jačanju i podržavanju barijere kože u borbi protiv suvei nadražene kože.

na vratu se najpre vide bore
Freepik 

3. Koristi ovlaživač vazduha

Tvoje okruženje može delovati stresno na tvoju kožu. I ne govorimo samo o vremenskim uslovima – to se odnosi i na stan, spavaću sobu i druge prostore u kojima provodiš većinu vremena. Tokom hladnijih meseci toplina u zatvorenom prostoru i nizak nivo vlage u vazduhu uzrokuju gubljenje vlage iz kože. Dodavanje vlage nazad u vazduhu u našim domovima pomaže da to smanjimo. Jednostavan ovlaživač može potpuno promeniti situaciju.

4. Preskoči piling

Kada osetiš bilo kakvu nelagodu na koži, zadnje što želiš da učiniš je dodatno da je pogoršaš. Premda može biti primamljivo pokušati ukloniti mrlje, to će zapravo samo pogoršati stvari. Kloni se fizičkog pilinga jer to može ubrzati simptome iritacije. Odluči se za nežnija sredstva za pranje trla koja neće podstaći guljenje kože.

5. Oprezno s parfemima

Mnogi od nas prskaju parfem jednom (ako ne i više puta) dnevno. Međutim, ako si sklona raspršiti ili naneti miris na vrat, to bi mogao biti izvor problema. Nanošenje parfema na vrat čest je uzrok suve kože i iritacije. Parfem često sadrži alkohol, koji isušuje, i naravno miris, koji je čest uzrok kontaktnog dermatitisa. Usvoji drugačiji pristup nanošenja mirisa, poput prskanja po odeći.

6. Uključi anti-aging proizvode u svoju negu

Kao što smo već spomenuli, koža na vratu ima manje kolagena nego koža na licu, zbog čega je često prvo mesto na kojem se pokazuju znakovi starenja. Jedan sastojak koji može pomoći? Peptidi.

Kada se nanose na područja kao što je vrat, peptidi signaliziraju koži da proizvodi kolagen. To može pomoći kod smanjivanja pojave sitnih bora. Retinoidi takođe pomažu protiv starenja kože. Važno je uvrstiti ih u rutinu nege vrata jer su glavni sastojak koji pomaže u proizvodnji kolagena i smanjenju sitnih bora. Međutim, važno je voditi računa o nivou intenziteta formula koje ćeš koristiti. Retinoidi se ne podnose baš tako dobro na vratu, stoga budi oprezna i uzimaj ih polako koristeći neki nežan proizvod, sve dok tvoja koža ne izgradi toleranciju.

uključite anti age proizvode u vašu rutinu
Shutterstock