Iako izbegavamo da koristimo izraz 'čudo' kada su u pitanju kozmetički proizvodi, serumi za rast trepavica zaista mogu učiniti čuda, čak i na vrlo kratkim trepavicama. Oslanjanje na maskaru za volumen je sigurna opcija kada tražite brzo rešenje, ali dobar serum za trepavice će podstaći brži rast dlačica, pa će vaše trepavice biti prirodno gušće i duže.

Zašto trepavice opadaju?

Postoji toliko mnogo faktora koji mogu doprineti gubitku trepavica. Prejako povlačenje trepavica prilikom skidanja šminke ili korišćenje previše agresivnog sredstva za skidanje šminke obično su glavni krivci, jer to može dovesti do slabljenja folikula. Takođe, česta upotreba uvijača za trepavice može da strese i oslabi dlačice, a lažne trepavice i ekstenzije treba izbegavati zbog njihove sklonosti da podstiču opadanje trepavica.

Kako deluju serumi za trepavice?

Na sreću, serum za trepavice vrhunskog kvaliteta s formulom bogatom hranljivim materijama može da obnovi trepavice i podstakne brži rast. Pa koja je njihova tajna? Sve je počelo sa prostaglandinom – sastojkom na bazi lipida koji se koristi za lečenje glaukoma za koji je kasnije otkriveno da produžava trepavice.

Ako tražite formulu koja sadrži visoke nivoe prostaglandina, nemate sreće zbog mogućih neželjenih efekata povezanih sa njom (crvenilo i iritacija). Dakle, kao što možete pretpostaviti, većina seruma je sada obogaćena mnogo slabijom bazom prostaglandina ili alternativnim zamenama, tako da čak i oni sa veoma osetljivim očima mogu da ih koriste.

Peptidi i proteini takođe igraju veliku ulogu - deluju na stimulaciju rasta, gustinu i intenzitet prirodne boje trepavica. Mnogi serumi obećavaju duge i guste trepavice za samo nekoliko nedelja.

Na šta treba pripaziti?

Veoma je važno kupiti serume renomiranih brendova čiji su proizvodi prošli testove. Takođe budite oprezni pri stavljanju bilo kog proizvoda blizu oka. Svi serumi za trepavice imaju finu četkicu ili aplikator od filca za precizno nanošenje proizvoda na liniju trepavica, bez curenja u oči ili oko područja oko očiju. Koji god serum da izaberete, obavezno pročitajte sastav kako biste se uverili da niste alergični ni na jedan od njih, kao i uputstvo za korišćenje seruma.

Neki serumi za rast trepavica, nažalost, ne daju efekat koji očekujemo, ali ima i onih 'od reči'. Odabrali smo nekoliko pouzdanih seruma za rast trepavica koji će vam, ako ste uporni, pružiti luksuzne trepavice o kojima ste oduvek sanjali.

1. Eveline Cosmetics SOS Lash Booster

2. The Ordinary Multi-Peptide Lash and Brow Serum

3. RevitaLash Advanced

4. L'Oréal Paris Clinically Proven Lash Serum

5. Lancôme Cils Booster