Tamni i naduti podočnjaci noćna mora su velikog broja ljudi, a ma koliko želeli, instant rešenje problema ne postoji. Ipak, to ne znači da otečenost lica i tamne kolutove nije moguće znatno smanjiti, ali je za to potrebno da promenite određene navike, i uvrstite neke korake u svoju bjuti rutinu. 

1. Hladna kompresija za instant "izduvavanje"

Postoji toliko mnogo kozmetičkih aplikatora koji vam omogućavaju da brzo nanesete hladnu oblogu na osetljivo područje ispod oka, a upravo će ova tehnika brzo smanjiti otok, crvenilo i pomoći koži da se brzo zategne na prirodni način.

Niža temperatura smanjuje proširene krvne sudove, te su odličan način da se rešite nadutosti. Za ovako nešto čak vam nisu potrebni ni skupi aplikatori, već je dovoljno da prislonite ohlađene kašičice koje ste noć pre držali u frižideru, par minuta nakon što se umijete.

2. Hidrirajte Hidrirajte Hidrirajte

Ovde se vraćamo na ono da problem sa podočnjacima, kao i bilo koji drugi kožni ne možemo rešiti na duže staze preko noći, a tu je glavna upravo hidratacija. Počev od konzumiranja vode, pa do spoljašnje nege koja je glavna kada je reč o nadutim i tamnim podočnjacima. 

maske za lice su sjajan način da hidrirate podočnjake.
Instagram 

Maske za oči koje možete držati u frižideru mogu biti sjajan saveznik u bjuti rutini. Stavite ih tako ohlađene na podočnjake dok pijete jutarnju kafu, a ovo će vam pomoći da primenite direktnu hidrataciju na područje i tako ih ne samo "posvetlili" već i pripremili kožu lica za dan.

maske za podočnjake možete i ohladiti.
Freepik 

Područja ispod očiju obično imaju delikatniju kožu koja se bori sa borama i finim linijama, te je savet da birate maske koje sadrže aktivne sastojke kao što su kolagen, vitamin E ili antioksidansi.

3. Okoloočna krema je MUST

Ma koliko mislili da će krema koju koristite za celo lice odraditi "zadatak" i kada je reč o podočnjacima, činjenica je, prema rečima stručnjaka, da su kreme za okoloočno područje posebno pravljene upravo za ovaj deo i neretko su gušće i hidratantnije.

okoloočne kreme su must za podočnjake.
Shutterstock 

Ukoliko ih redovno nanosite, ne samo što ćete pripremiti kožu za borbu protiv svakodnevnih "neprijatelja" kao što su zagađenje, UV zraci i dehidracija, već na taj način i sprečavate pojavu bora i finih linija.

Kremu uvek treba nanositi nežnim, kružnim pokretima, bez prevelikog pritiska, i veoma je bitno da vaša okoloočna krema sadrži i SPF. 

4. Koristite "Color Correct Concealer"

Poslednji korak ne spada u domen nege, ali je bitan. Dobro znate da nekad, ma koliko se negovali, mackali... ništa ne daje rezultate. Bilo da smo dan pre "zaglavili" dugo na poslu, previše gledali u monitore, ili smo imali ludu noć u izlasku do jutra, kad sve zakaže, šminka je ono čemu većina potegne kao spas u poslednji čas.

korektorom se mogu sakriti podočnjaci.
Shutterstock 

Međutim, i tu je bitno da ne koristite bilo koji korektor, jer ćete dobiti suprotni efekat - podočnjaci će biti još upečatljiviji. Umesto toga koristite color correct korektore koji će vam zapravo pomoći da zamaskirate problem. 

Veoma je bitno izabrati pravi korektor da sakrijete podočnjake.
Shutterstock 

Zeleni su dobri za prekrivanje crvenila, korektori u crvenkastim i narandžastim tonovima idealni su za pokrivanje plavkastih delova kao što su podočnjaci, ili vene na koži. Ljubičasti posvetljava ten, kao i svetložuti, a nijansa na koju treba obratiti pažnju kada je reč o tamnim podočnjacima je boja lososa, odnosno crvenkasto ružičasta. 

Trik s rumenilom za prekrivanje podočnjaka TikTok/makeupbyalissiac

Korektor uvek utapkavate, i savet je da birate kremaste varijante koje se lako blendaju, a ne suve formule koje će naglasiti bore.