Koliko beauty proizvodi imaju važnu ulogu u našoj svakodnevici sjajno potvrđuje podatak da je unazad nekoliko godina ova industrija prestigla i prehrambenu, stoga i ne iznenađuje toliko da nam je sadržaj kozmetičkih polica često bogatiji od sadržaja u frižideru. 

Ipak, čini se da su nekada stvari bile mnogo prostije. Svako domaćinstvo imalo je tu jednu kremu, koju su pretežno koristile žene svaki dan dok se ne istroši. Kada se istroši, dokupile bi istu tu i tako godinama se vraćale svom favoritu. Međutim, beauty rutina današnjih žena je dosta drugačija. One danas imaju znatno više proizvoda i svaki od njih ima svoju posebnu namenu.

Sa jedne strane to je super jer imamo veliki izbor preparata za bezbroj namena. Istraživanja stalno napreduju i veliki pomak u formulacijama je zaista doneo rezultate. Ali sa druge strane, to nije tako dobro jer smo u opasnosti da baš debelo zeznemo stvari. Problem može nastati kada pomešamo sastojke koje ne treba mešati.

Kombinovanje sastojaka koji se ne slažu može dovesti do pojačanog mašćenja, crvenila, iritacije, perutanja, ili prosto može učiniti da se oni međusobno ponište i tako umanje dejstvo jedno drugom. Pa evo koje sastojke ne treba i treba mešati!

NE MEŠAJTE: Benzoil peroksid i Retinol

Ukoliko imate akne, onda znate da oba sastojka mogu pomoći kod ovih problema ali postoji valjan razlog zašto ih ne trebate koristiti simultano. Benzoil peroksid je potentan tretman protiv akni koje su upaljene ali mnogi ne znaju da može potpuno ubiti dejstvo retinola. To ne znači da ih ne možete koristiti zajedno, samo znači da ih ne treba mazati jedan preko drugog. Najbolje rešenje je da benzoil koristite ujutro, a retinol uveče.

bezoil peroksid i retinol se ne smeju mešati.
Shutterstock 

MEŠAJTE: Retinol i Glicerin

Retinol je magični sastojak za kožu ali je i vrlo nezgodan. Može dosta da isuši lice. Zato ga treba koristiti pažljivo i postepeno povećavati dozu dok se koža ne navikne. Jedan sastojak koji može pomoći da privuče vodu i zadrži je u koži je glicerin. Kada se koriste zajedno oni će dati odlične rezultate.

NE MEŠAJTE: Vitamin C i Alfa hidroksi kiseline

Oba sastojka su bogata antioksidantima ali kada se pomešaju mogu da poremete pH balans vaše kože zbog prevelike kiselosti. Proizvodi sa Vitaminom C (askorbinskom kiselinom) imaju nisku kiselost, na skali su u proseku oko trojke. Ako uz to koristite i neku kiselinu poput hidroksilne, glikolne ili laktične - praktično ubijate efekat Vitamina C. Ovo verovatno nema negativne posledice ali bespotrebno trošite proizvod koji nema efekta.

MEŠAJTE: Vitamin C i Ferulinsku kiselinu

Vitamin C je potentan antioksidant koji može popraviti bore i smanjiti hiperpigmentaciju. On postaje još moćniji kada mu se pridruži glutathione i ferulinska kiselina. Serum koji sadrži upravo ovu kombinaciju je SkinCeuticals C E Ferulic Combination Antioxidant Treatment.

vitamin c se ne sme mešati sa retinolom.
Freepik 

NE MEŠAJTE: Vitamin B3 i Alfa hidroksilnu kiselinu

Poznat i kao niacimanide, Vitamin B3 pomaže u obnavljanju strukture kože. Najbolje radi na neutralnoj pH podlozi što će dodavanje alfa kiselina sigurno poremetiti. Kada ga koristite sa proizvodima koji imaju visok nivo ovih kiselina poput glikolne ili laktične, tada se proizvodi nikotinska kiselina koja može rezultirati u iritaciji i crvenilu.

MEŠAJTE: Retinol i hijaluronsku kiselinu

Hijaluronska kiselina je još jedan moćni humektant i može da zadrži do 1000 puta svoje težinu u vodi što znači da će vam koža biti hidrirana. Koža voli vodu, posebno kada koristite isušujuć sastojak poput retinola.

Retinol i hijaluronska se mešaju.
Shutterstock 

NE MEŠAJTE: Vitamin C i Retinol

Retinol i retinoidi su moćni sastojci koji mogu mnogo da učine po pitanju poboljšanja sa borama, aknama, podsticanjem kolagena i smanjenjem pigmentacije. Najveća briga je iritacija koju može izazvati a ako mu dodate Vitamin C, nus pojave mogu biti još intenzivnije. Zato ih koristite zasebno, najbolje VItamin C ujutro, a retinol uveče.

MEŠAJTE: Vitamin C i Vitamin E

Pošto oba sastojka spadaju u antioksidante, zajedno oni postaju još efikasniji u borbi protiv slobodnih radikala i negativnih posledica spoljašnosti. A ako ih koristite zajedno sa SPF kremom, pružili ste koži ultimativan štit!