Kada je nega kože lica u pitanju, nema toga što nismo spremne da uradimo da ona bude kvalitetna i funkcionalna.

To savršeno dokazuju naše pretrpane kozmetičke police proizvodima za negu ovog osjetljivog područja, no koliko god novaca, vremena i energije ulagali u samu negu, iz nekog razloga naša koža ne postiže očekivane rezultate...

Iako ponekad mislimo kako skincare rutinu imamo pod kontrolom, neretko se u nezi spotaknemo na nekim banalnim ritualima koje zapravo primenjujemo rutinski i iz navike.

Tako smo sigurni da nakon što očistite kožu lica omiljenim umivalicama, istu sušite peškirem. Peškir kao sredstvo za sušenje lica sam po sebi nije problematičan, ali ono što je problematično jeste činjenica da isti ne bacimo odmah u pranje nakon korišćenja već ga primenjujemo i po nekoliko puta nakon prvotnog korišćenja, a što se i te kako negativno odražava na zdravlje i u konačnici izgled same kože, navodi stručnjak za kožu Džoslin Petroni.

ukoliko lice sušite peškirem pravite veliku grešku
Shutterstock 

Da bi ovaj princip nege funkcionisao nakon svakog korišćenja peškir bi zapravo trebalo da bacimo na pranje, ali to bi zaista bila nepotrebna potrošnja i peškira i sredstva za pranje rublja, kao i struje, vode i generalno vremena.

Zato sve veći broj žena u svoju negu uvrstava jednokratne pamučne maramice s kojima vrlo nežno možete 'pokupiti' višak vode nakon pranja lica, a što je zapravo higijenskija alternativa jer svoju kožu ne dovodite u rizik od bakterija koje se inače talože na peškirima.

Takođe, sve popularniji je i princip ostavljanja vlažnog lica nakon čišćenja kože te nanošenje vodenih seruma i emulzija na neosušeno lice jer se navedeni proizvodi znatno bolje upiju u kožu u odnosu na onu koja je u potpunosti suva. Definitivno je reč o malim izmenama koje čine veliku razliku u svakodnevnoj nezi kože!

za čišćenje lica koriste se jednokratne maramice
Shutterstock 

Stvara bore

Takođe je bitno naglasiti da su peškiri previše grubi za kožu lica, pa biste mogli nesvesno da iziritirate kožu i učinite je osetljivom na infekcije i bore.

Što više perete peškire, materijal postaje sve grublji, a trenje koje peškiri stvaraju deluje kao piling koji vašoj koži može biti pregrub.