U beauty svetu postoje dva najvažnija pravila u nezi kojih bi svi trebali da se pridržavamo ako želimo postići zdrav izgled kože lica. Prvo pravilo je da ne napuštamo svoje domove bez dovoljne količine SPF-a, a drugo da nikada ne legnemo na spavanje, a da nismo u potpunosti uklonili svu šminku i ostale nečistoće s kože!

Čista koža lica zapravo je preduslov za dalju negu jer koliko god koristili sjajne proizvode u svojoj skincare rutini, oni ne mogu postići željeni učinak ako podloga nije dobra. Koliko god mislili da smo temeljno očistili svoju kožu, vrlo često to nije dovoljno, pa tako tragovi šminke, znoja i drugih nečistoća ostaju na našem licu podstičući upalne procese.

maramice za šminku nisu dobre lice
Wanted, Shutterstock 

Takođe, neretko u procesu čišćena kože lica prednost pružamo proizvodima za koje smatramo da su brzi i učinkoviti, međutim zapravo samo stvaraju suprotan efekt od željenog. Tako smo sigurni da se na svakoj kozmetičkoj polici može pronaći jedan paketić maramica za skidanje šminke, a koje nikako ne bi trebale biti sastavni deo vaše rutine.

Glavni problem kod ovog proizvoda je to što se koža s maramicama ne čisti dovoljno, odnosno očisti se samo površinski, a često se i prljavština samo prenosi s jednog kraja lica na drugi, što može vrlo lako podstaknuti i upalne procese. Takođe, trljanjem kože maramicama oštećujete njenu barijeru, pa se tako prve bore oko očiju mogu pojaviti puno pre nego što bi se pojavile prirodnim putem.

Veliki problem je i sastav maramica za skidanje šminke, od kojih je većina 'uronjena' u alkohol, a što posledično isušuje kožu. Ako maramice za skidanje šminke volite jer imaju lep miris, to je jedan od prvih znakova da sadrže parfeme koji mogu dodatno začepiti pore i izazivati alergijske reakcije. Puno bolja solucija je dvostruko čišćenje lica, gde čistačem na bazi lipida (ulje, balzam ili mleko) i čistačem na bazi vode (pena ili gel) vrlo lako možete ukloniti sve nečistoće s kože, bez njenog isušivanja ili oštećenja!

bolja solucija je dvostruko čišćenje lica
Shutterstock