U beauty svetu postoje dva najvažnija pravila u nezi kojih baš svi treba da se pridržavamo ukoliko želimo da postignemo zdrav izgled kože.

Prvo pravilo je da ne napuštamo kuću bez dovoljne količine SPF-a, a drugo jeste da nikada ne zaspimo, a da prethodno nismo, ili barem ne u potpunosti, uklonili svu šminku i ostale nečistoće s kože!

Čista koža lica zapravo je preduslov za daljnju negu jer koliko god koristili sjajne proizvode u svojoj skincare rutini, oni ne mogu postići željeni učinak ukoliko podloga nije dobro očišćena.

Maramice za skidanje šminke su veoma štetne.
Shutterstock 

Koliko god mislili da smo temeljno očistili svoju kožu, vrlo često to nije dovoljno, pa tako tragovi šminke, znoja i drugih nečistoća ostaju na našem licu pouzrokujući upalne procese. Takođe, neretko u procesu čišćenja kože lica prednost pružamo proizvodima za koje smatramo da su brzi i učinkoviti, ali zapravo samo stvaraju suprotan efekat od željenog.

Tako smo sigurni da se na svakoj kozmetičkoj polici može pronaći jedan paket maramica za skidanje šminke, a koje nikako ne bi trebalo da budu sastavni deo vaše rutine.

Maramice za skidanje šminke treba izbegavati u širokom luku.
Shutterstock 

Glavni problem kod ovog proizvoda je to što maramice ne čiste dovoljno temeljno kožu, odnosno očisti se samo površinski, a često se i prljavština samo prenosi s jednog kraja lica na drugi, što može vrlo lako podstaći pojavu bubuljica ili akni. Takođe, trljanjem kože maramicama oštećujete njenu barijeru, pa se tako prve bore oko očiju mogu pojaviti dosta ranije nego što bi se pojavile drugim načinima skidanja šminke.

Skidanje šminke treba da buda očisti sve nečistoće.
Shutterstock 

Veliki problem je i sastav maramica za skidanje šminke, od kojih je većina 'uronjena' u alkohol koji veoma isušuje kožu. Ako maramice za skidanje šminke volite jer imaju lep miris, to je jedan od prvih znakova da sadrže parfeme koji mogu dodatno začepiti pore te izazivati alergijske reakcije.

Mnogo bolje rešenje je dvostruko čišćenje lica, gde čistačem na bazi lipida (ulje, balzam ili mleko) i čistačem na bazi vode (pena ili gel) vrlo lako možete ukloniti sve nečistoće s kože, bez njenog isušivanja ili oštećenja!