Dlačice na licu su noćna mora svake žene. Većina poseže za tretmanima uklanjanja poput depilacije i brijanja, ali greše. Takve metode vode ka još goroj maljavosti lica, što vam svakako ne ide u prilog. Ukoliko želite da se zauvek rešite neprijatnosti i da napokon zaboravite šta znači svaki dan uzimati pincetu u ruke i prepravljati nesavršenosti, koristite se sledećim metodama.

Sa starenjem je normalno da raste i maljavost na određenim delovima tela. Pored hormona na rast dlačica kod žena utiču i još neki faktori.

Koji su uzroci i simptomi pojačane maljavosti kod žena?

Kada govorimo uzrocima pojačane maljavosti žena, potrebno je napomenuti da je to često skup faktora. Pa se tako hirzutizam javlja usled:

1. genetske predispozicije (u 50% slučajeva),
2. hormonskog poremećaja,
3. policističnih jajnika
4. Kušingovog sindroma (javlja se kada je telo dugo izloženo visokom nivou hormona kortizola, na primer kada ga nadbubrežne žlezde proizvode u prevelikim količinama),

Sa starenjem je normalno da raste i maljavost na određenim delovima tela.
Shutterstock 


5. upotrebe pojedinih lekova,
6. dijabetesa,
7. tumora,
8. poremećaja rada hipofize,
9. kongenitalne adrenalne hiperplazije (nasledno stanje u okviru kojeg nadbubrežne žlezde proizvode veliku količinu steroidnih hormona),
10. pa čak i izloženosti stresu (u manje od 1% slučajeva).

Kako rešiti problem pojačane maljavosti?

Postoje različiti načini za uklanjanje neželjenih dlačica, kao što su brijanje, izbeljivanje dlačica, uklanjanje prirodnim metodama, zatim različitim preparatima i kremama, čupanje pincetom ili depilacija, ali pošto je ciklus rasta dlake vrlo kratak (samo 7 dana), to sve nisu potpuna rešenja i moraju se ponavljati skoro svakodnevno.

Konzumiranjem hrane bogate vitaminom B6 kao što su banane, piletina, riba, krompir i lešnik možete smanjiti maljavost na licu.
Shuterstock 

Vitamin B6

Vitamin B6 sprečava povećano lučenje testosterona koji uzrokuje neželjene dlačice na licu. Konzumiranjem hrane bogate vitaminom B6 kao što su banane, piletina, riba, krompir i lešnik možete smanjiti maljavost na licu.

Šta učiniti ako vam rastu dlake na bradi?

Lečenje hirzutizmom trebalo bi započeti samo ako se može otkriti uzrok. A za to bi se prvo trebalo obratiti ginekologu, koji će prema rezultatima testova i drugih pregleda u slučaju utvrđenih prekršaja propisati adekvatan tretman. Ako se ne otkriju odstupanja od norme, najverovatnije, ginekolog će vas uputiti endokrinologu.

U nedostatku hormonskih problema, jedini izlaz iz situacije je uklanjanje viška dlaka, a za to postoji nekoliko načina.