Ako ste se u nekoj fazi života borili s aknama, verujemo da ste barem jednom na bubuljice stavili pastu za zube ili jabukovom sirće, što vam je savetovala mama ili baka.

Iako su starije generacije imale pregršt genijalnih saveta za život, stavljati kućane proizvode na osetljivu kožu lica možda ipak nije najbolji savet koji možemo dobiti, niti volimo eksperimentisati s hranom na licu.

Mešutim, ima nešto u jabukovom sirćetu što ćemo im ipak priznati da deluje i pronašao je put do skincare rutina mnogih, pa se čak našao i u nekim skincare proizvodima. I pre nego što natopite bubuljicu jabukovim sirćetom ili ga nanesete ravno na lice, pažljivo pročitajte zašto je dobar i u kojem obliku.

Jabukovo sirće inače ima dugu istoriju kod nege kože. Ako se koristi pravilno (što znači da ga se razjedi u vodi ili postoji u određenim kupovnim skincare proizvodima), jabukovo sirće deluje pozitivno na kožu na nekoliko načina.

jabukovo sirće koristi za uklanjanje bubuljica
Shutterstock 

Starčke pege čini bleđim  – alfa-hidroksilne kiseline iz jabukovog sirćeta mogu ublažiti boju staračkih pega.

Pomaže protiv akni i mitesera – kiseline deluju antibakterijski i sprečavaju razvoj bakterija i nastanak akni, a ujedno i skidaju odumrli sloj ćelija te omogućuju koži oporavak i regeneraciju. Jabukovo sirće takođe isušuje već postojeće bubuljice ubrzavajući tako njihov nestanak.

Održava ravnotežu pH kože – skidajući masni sloj s kože, jabukovo sirće će uravnotežiti pH razine i osigurati da koža ne bude premasna ni presuva. Ispiranje lica jabukovim sirćetom jednom dnevno pomaže u regulaciji lučenja prirodnog sebuma kože lice.

svakkao treba da budete oprezni prilikom korišćenja jabukovog sirćeta kada je reč o koži
Shutterstock 

Pomaže u obnovi stanica kože– visoki nivo beta-karotena pomažu koži pri oporavku od uticaja slobodnih radikala koji svakodnevno napadaju stanice kože lica.

Ono što je svakako bitno za napomenuti je to da se, ako imate bilo kakvih problema s kožom, obratite dermatologu ili kozmetičaru s kojim ćete rešiti problem, nemojte posezati za kućnim rešenjima koja vam mogu napraviti još više štete i potpuno uništiti kožu lica. Srećom, danas živimo u svetu u kojem je beauty tržište prepuno proizvoda za rešavanje specifičnih problema.