Dezodoransi sadrže najmanje 30tak hemijskih materija koje putem kože dospevaju u krvotok i u limfne sudove. Ovo je prva informacija koja nas navodi da treba dobro razmotriti uticaj klasičnih dezodoranasa na naš organizam i otvoriti oči za eventualnu alternativu.

Stavljanje dezodoransa je kroz vekove i vekove, danas postala automatska radnja koju obavljamo svakog jutra. Međutim, jedna ekspertkinja za negu kože tvrdi da postoji mnogo efikasnija alternativa tradicionalnim dezodoransima.

Alternativa dezodoransu je gikolna kiselina.
Shutterstock 

U viralnom snimku koji je skupio preko 35.000 lajkova, biohemičarka tvrdi da tonik sa glikolnom kiselinom – koji se generalno koristi za posvetlivanje tena – može da zameni dezodorans i kaže da je to najbolji trik koji je naučila za dve godine bavljenja kozmetikom.

„Koristite glikolni tonik za područje ispod pazuha jednom ili dva puta dnevno za kontrolu mirisa. Nikad vam više neće biti potreban dezodorans“, tvrdi biohemičarka.

Zašto baš tonik s glikolnom kiselinom?

Dermatološkinja dr Marisa Garšik kaže da tonik utiče na pH kože – umesto da blokira znoj kao drugi dezodoransi.

@4complexion#duet with @4complexion #skincaretiktok#skincare101#skincaretips#beautyhack#skincarehack#glycolicacid#glycolicacidasdeodorant♬ original sound - Atsuko Okatsuka

„Smatra se da glikolna kiselina pomaže u smanjenju mirisa tela tako što smanjuje pH kože i otežava preživljavanje bakterija koje izazivaju neprijatni miris“, objasnila je.

Uklanjanjem mrtvih ćelija kože pilingom i snižavanjem pH kože, takođe sprečavate neprijatni miris, tako što sprečavate nakupljanje i smanjujete verovatnoću da bakterije dovedu do smrada.

Ali pre nego što požurite da kupite tonik, biohemičarka upozorava da prvo treba da uradite test na koži da biste bili sigurni da vas ne iritira.

„Odaberite nizak AHA za početak. Počnite tako što ćete ga nanositi dva puta nedeljno. Razblažite ga i odmah prekinite kada osetite iritaciju“, dodala je u drugom snimku.