Lepa, glatka i čista koža nešto je čemu svi težimo. Ali, u nastojanju da tako nešto i ispunimo neretko pravimo greške koje problem čine gorim i dovode do upalnih procesa.

Često nam deluje kao da se mitesera ne možemo otarasiti. Jedan nestane, a na istom mestu pojave se tri nova.

Zapušene pore, pogotovo na regiji nosa, veoma su čest problem, čak i ako ste neko ko se retko šminka ili ne koristi teže proizvode poput prajmera i pudera velike pokrivne moći.

Zapravo, pored fleka, proširenih pora i pigmentacija, miteseri su jedan od najvećih estetskih problema kože.

Ukoliko se već godinama mučite s njima, moguće je da niste otkrili srž problema. Isto tako, u nekim slučajevima, određeni preparati utiču na njihovo pojavljivanje. A uz sve ovo, mnogi tretmani koji se nestručno savetuju, poput agresivnog pilinga, mogu samo da pogoršaju stanje. U saradnji sa ekspertima otkrivamo kako da se otarasite ove napasti, a da pri tom ne iziritirate kožu lica.

Kako ukloniti mitesere

Miteseri nastaju kada se na koži nakupljaju mrtve ćelije kože koje ostaju zaglavljene u folikuli. Tokom zimskih meseci, koža luči više ulja kako se ne bi sušila. Stoga, upravo smo zimi i skloniji pojavi mitesera. A miteseri su crni jer je ulje kože oksidiralo i to nema veze s higijenom.

Piling lica postane deo redovne rutine nege svakog ko ima problem sa miteserima.
Shutterstock 

Postoji mnogo načina na koje možemo da uklonimo mitesere, ali pri tome važno je da ne naštetimo koži lica. Ipak, imajte na umu da će se miteseri vratiti, 20 do 40 dana nakon uklanjanja. Stoga, u ovom slučaju ključna je upornost.

Neka piling lica postane deo vaše redovne rutine nege. Pilinzi uklanjaju gornji sloj mrtvih ćelija kože. Time takođe iz pora uklanjamo i nagomilanu šminku, prljavštinu i masnoće.

Dermatolozi savetuju da za pilinge koristite glikolnu, mlečnu ili salicilnu kiselinu. Na ovaj način, preparat će prodreti u pore i dubinski će ih očistiti. Isto tako, savet je da jednom nedeljnu koristite maske za lice na bazi cinka, sumpora ili aktivnog uglja. Retinol je takođe efikasan u otpušavanju pora.

Svakako, savet je da ne cedite sami mitesere, već da to prepustite profesionalcima!

Dermatolozi savetuju da za pilinge koristite glikolnu, mlečnu ili salicilnu kiselinu.
Shutterstock 

Ishrana protiv mitesera

Nije tajna da se na koži očitava sve ono što se dešava u telu. Stoga nije na odmet da u dnevni meni uvrstite antiupalne namirnice koje će sprečiti zapušavanje pora. Isto tako, kontrolišite nivo šećera i insulina u krvi izbegavanjem šećera i skroba. Jedite više omega 3 masnih kiselina (losos, sardine, haringe), kao i vitamin B12 koji se nalazi u bademima, jajima, pečurkama i spanaću.