DLAČICE NA BRADI SU NOĆNA MORA MNOGIH ŽENA: Zašto rastu i da li smeju tek tako da se čupaju?

Zašto ženama rastu dlake na bradi, da li smeju da se čupaju tek tako, koja je najbolja metoda za njihova uklanjanje... samo su neka od pitanja na koja dajemo odgovore...

Wanted 

Prizor dosadnih crnih dlačica koje povremeno niču na licu, uglavnom na području brade, i iznova rastu i nakon višekratnog čupanja i nije baš nešto što si jedna žena želi.

Čak i ako je nauka još uvek podeljena, pretpostavka je da je uzrok pojave tih dlaka genetski. Ali, i fluktuirajući nivo hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica. Činjenica je da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mesta ili izlazi iz mladeža nije slučajnost, budući da je stvaranje dlake na tom mestu pogodovano poremećajem pigmenta.

Koji drugi faktori igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

Uglavnom sve što utiče na hormonsku ravnotežu. Takve izdvojene dlačice javljaju se s godinama, posebno kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena.

Ženama s prekomernom težinom takođe mogu narasti sitne dlačice na bradi, jer promene u težini mogu uticati na hormonsku ravnotežu. Ista se stvar događa ako izgubiš previše kilograma. Lekovi i određene bolesti koje utiču na nivo hormona takođe mogu podstaknuti rast dlaka na licu ili bradi.

pinceta
Shutterstock 

Mogu li se te dlake čupati?

Uglavnom, ništa ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potreban je najveći oprez: to može podstaći patološke promene na koži, posebno na osetljivim područjima poput madeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, već može doći i do upale.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Umesto čupanja možeš pažljivo obrijati dosadnu dlaku ili je ošišati mkazama za nokte. Ali, čak i ovde trebaš postupati oprezno. Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i madeža postoji opasnost od povreda kože kod brijanja. Crna dlaka i dalje se može videti uprkos brijanju, a i brzo opet naraste.

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnežnija varijanta uklanjanja dlačica jer se koreni dlaka uništavaju svetlosnim impulsima i na taj način se sprečava njihov rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvek obećavajuća i ne sme se koristiti na mladežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Stoga bi trebala sa svojim dermatologom razjasniti da li je laserska terapija opcija za tebe, piše miss7.24sata.hr.

Epilacija

Trebala bi izbegavati epilaciju ili voštane trake što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica tvoja je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši