Suvo četkanje je pojam o kojem se u poslednje vreme sve više govori. Međutim, mnogima i dalje ova sjajna metoda nije toliko bliska i dobro će im doći koja informacija više. Ono što je najvažnije znati jest da je za postupak suvog četkanja potrebno svega par minuta u danu, neposredno pre tuširanja.

Za one kojima je gust raspored i nemaju vremena za anticelulitne masaže i tretmane, suvo četkanje je idealna metoda uklanjanja celulita, a odlični rezultati vidljivi su već nakon mesec dana kontinuiranog četkanja, a prvi rezultati stižu i nakon svega par dana. Koža će postati meka i glatka, a pri samom četkanju može se osetiti nalet nove energije i cirkulacije.

Kako se radi suvo četkanje?

Nabavite četku za suvo četkanje tela i masirajte po suvoj koži, najbolje od stopala prema srcu, odnosno odozdo prema gore. Neka pokreti budu u jednom smeru, i to prema gore, bez pokreta gore- dole. Za bolji doživljaj možete staviti jednu kap eteričnog ulja lavande ili peperminta na suvu četku pre četkanja.

drvena četka
Freepik 

 Za što je sve suvo četkanje dobro?

· Tretiranje celulita: pokreće cirkulaciju i limfu, pomaže pri otplavljivanju viška vode
· Negu i revitalizaciju kože, uklanja mrtve stanice kože, čini je baršunasto mekom
· Zbog pokretanja cirkulacije, pokreće i osećaj vitalnosti
· Detoksikaciju – zbog svega nabrojanog, telo se pomoću ove metode lakše oslobađa toksina i viška vode.

Kada je najbolje raditi suvo četkanje i koliko ono treba da traje?

Suvo četkanje najbolje je raditi neposredno pre tuširanja. Četkanje celog tela može trajati 5-7 minuta. Posebno se treba posvetiti zonama zahvaćenim celulitom, a delove s tankom kožom, kao što je dekolte i vrat treba preskočiti jer je koža tu vrlo osetljiva, a proleće je najbolje vreme za suvo četkanje tela jer se njime pokreće lagana detoksikacija.

celulit masaza kod kuce
Valua Vitaly/copyright Valua Vitaly 

Kada se ne preporučuje suvo četkanje?

· Kod tanke, osetljive i reaktivne kože

· Kod upalnih i alergijskih procesa, povreda na koži

· Neposredno pre izlaganja suncu

· Trudnice se trebaju posavetovati sa svojim lekarom