Ukoliko želite da skratite šiške, imajte na umu da je to često odluka zbog koje je većina žena zažalila dan kad ju je donela. Vrlo je važno uložiti malo vremena u promatranju takve odluke. Dok vi sa jedne strane zamišljate da će vam to stajati kao nekoj manekenki sa piste, u realnosti to može biti mnogo gore od toga.

Iako uz šiške izgledamo mlađe, frizeri su otkrili sve što trebate znati pre nego što donesete odluku o promeni ove frizure...

Šiške su velika obaveza

Slabo održavaju formu i treba im mnogo vremena da opet porastu. Iako skraćivanje šiški nije trajno poput tetovaže, to je odluka sa kojom ćete morati da se nosite neko vreme. Ako je razlog za skraćivanje šiški jednostavno da izađete iz rutine, onda se odaljite od makaza. Devojke ih uglavnom ošišaju nepromišljeno, jer im dosadi stara frizura, a onda sledi kajanje kada požele da im izrastu. Čini se kao da je potrebna čitava večnost da opet porastu.

emili ratajkovski rado nosi šiške
Instagram / ddp USA / Profimedia 

Oblik vašeg lica diktira kakav tip šiški trebate da uradite

Šiške skrate čelo i time potpuno promene fizionomiju lica. Morate znati koju funkciju vaše šiške trebaju da obavljaju. Da li želite da skrate čelo? Da sakriju širinu vaših obraza ili jagodica? Da li želite da istaknu vaše lice, da deluje šire? Donesite ovu odluku pre samog šišanja, jer ona može i te kako doprineti utisku o celokupnom izgledu.

Vaš tip kose je jako bitan

Uvek se držite proređenih, lepršavih formi ako vam je tanji ili svileniji tip kose. Ako imate tršavu ili loknastu kosu, šiške bi trebale biti deblje, mešane iz više uglova u što više slojeva. Ukoliko se opredelite za postepene reckave šiške, one su jako zahvalne za održavanje i mogu brzo da izrastu.

šiške zahtevaju veliku negu
Instagram 

Prepustite šišanje profesionalcu

Vaše šiške ošišajte prvi put uvek u salonu. Dopustite frizeru da odredi koji vam oblik odgovara i zašto. Ukoliko zaključite da kasnije možete sami da ih odžavate i korigujete, utoliko bolje. I kad smo već kod šišanja, ne dozvolite da frizer šiša vaše šiške kad vam je kosa mokra. Osušite i isfenirajte kosu onako kako vi volite da je nosite i tek onda ošišajte kada je kosa skroz suva, bez mokrih krajeva.

Da se razumemo, ova vrsta skraćivanja nije nikakva nauka, ali definitivno može upropastiti finalne rezultate i neće istaći onaj stil koji ste vi želeli. Kao i svaka veza, komunikacija je ključ. Razgovarajte sa vašim frizerom - ponesite neku fotografiju

ako se odlučite za šiške, prepustite se frizeru
Shutterstock 

Sačuvajte i 100 slika na telefonu ako treba, sve što volite i ne volite. Što više slika i opisa ponudite to bolje. Mnogi frizeri nikada ne bi mogli da zamisle skraćivanje šiški klijentima bez prethodno pokazane fotografije. Kada dođe do opisivanja, svako ima drugačiji način opisivanja i razumevanja nekih pojmova, tako da su slike uvek univerzalan jezik u ovakvim situacijama.

Napravite zalihe šampona za suvo pranje

Imamo običaj da diramo šiške više nego nego obično, što prouzrokuje teme da luči više masti. Mnogi frizeri savetuju klijente da nose sa sobom tubu šampona za suvo pranje koja će vas bukvalno spasiti u kritičnim situacijama.

Fazoniranje vaše kose će se skroz promeniti

Šiške moraju da se sređuju svakog dana. Kako biste izbegli svakodnevno spaljivanje kose sa fenom, presom i ostalim aparatima, frizeri preporučuju da fenirate šiške na najmanjoj jačini. Ali nije sve tako crno, kada imate šiške vaša rutina održavanja i spremanja kose je mnogo kraća. Ukoliko ne možete da stignete da operete celu kosu, jednostavno je zavežete u rep ili punđu, operete i isfenirate samo šiške i spremni ste za izlazak. Možete probati i sa šiškama sa strane koje voli Dua Lipa.

dua lipa nosi šiške sa strane
Instagram 

A u nastavku pogledajte kako same možete da isfenirate i stilizujete šiške:

Kako isfenirati šiške Instagram/ russianbraids