Da li kosu treba prati kosu svaki dan ili bolje da to radimo rjeđe? Osušiti je fenom ili pustiti da se osuši na vazduhu? Prilikom pranja kose možemo pogrešiti u puno stvari, ali postoji jedna stvar kojoj svakako pridajemo premalo pažnje: vreme delovanja šampona.

Dugo smo mislili da je dovoljno šampon kratko umasirati u kosu, ponovo ga isprati i potom pustiti regenerator da deluje jako dugo.

Zapravo, šamponu je potrebno neko vreme prije nego što njegovi sastojci zaista razviju svoj optimalni učinak. To se posebno odnosi na obnavljajuće i hidratantne šampone za vrlo suvu kosu.

Pravilo 60/180: Koliko dugo trebaš ostaviti šampon na kosi?

Zavisno o stanju kose, šampon bi trebalu ostaviti da deluje između jednog i tri minuta, odnosno između 60 i 180 sekundi, otkriva frizer Gabriel Liano.

Što je kosa duža i oštećenija, šampon mora duže delovati“, objašnjava stručnjak.

Upravo tako funkcioniše ovo pravilo 60/180: ako imate farbanu, jako dugu kosu koju svakodnevno sređuješ s proizvodima za oblikovanje, svakako ostavi šampon tri minute kako bi kosa bila zaista očišćena te kako bi se upili hranjivi sastojci iz šampona. Ali, ako imaš kraću kosu, koju ne izlažeš tolikom stresu u vidu toplote, laka za kosu i slično, dovoljno je šampon ostaviti oko 60 sekundi.

Što je kosa duža i oštećenija, šampon mora duže delovati
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Ispravno nanošenje: Ovako tvoj šampon deluje optimalno

Pravilno nanošenje šampona takođe je važno: uvek bi trebala početi na temenu, a zatim ga polako i pažljivo provlačiti kroz ostatak kose do vrhova.

Ovako uklanjaš sve ostatke proizvoda za oblikovanje i slično i daješ kosi potrebnu njegu. Još jedan savet profesionalca za kosu Gabriela Liana je masaža tokom vremena izlaganja. Podstaknemo li vlasište masiranjem, koža i kosa mogu bolje upiti proizvod za negu – što poboljšava rezultat nakon pranja kose. Tvoja kosa je optimalno čista, duže ostaje sveža, zdrava i jaka.

uvek bi trebala početi na temenu, a zatim ga polako i pažljivo provlačiti kroz ostatak kose do vrhova.
VALUA VITALY /VALUA VITALY