Hladni dani mnogim devojkama predstavljaju pravu noćnu moru. Razlog toga je otežano održavanje željenih frizra, jer magla, kiša, sneg, vetar, smog čine da naša kosa poprimi neuredan izgled.

Vreme može negativno uticati na našu kosu, posebno tokom hladnih dana.

U čemu najčešće grešimo kada je u pitanju nega kose tokom najhladnijeg godišnjeg doba? Odgovor i savete otkrijte u nastavku.

1. Zimska nega počinje u zimu

Ovo je prvo pogrešno uverenje mnogih. Zimska nega kose ne počinje sa prvim danima zime, nego mnogo ranije. Već sa pojavom prvih hladnih, jesenjih dana potrebno je intenzivirati tretmane dubinske hidratacije i zaštite kose od štetnih spoljašnjih uticaja.

Zimska nega kose zapravo počinje u prvim danima jeseni.
Shutterstock 

Kada je u pitanju nega kose, primena određenih tretmana samo jednom godišnje nije najbolja opcija. Ako pravilno negujete kosu tokom cele godine i na vreme je pripremate za hladne dane, proleće nećete dočekati sa rascvetalim krajevima.

2. Zaštita kose garderobom

Ovo može biti dobra odluka u slučaju da ne postoji nijedan drugi način da zaštitite kosu od nepovoljnih spoljašnjih uticaja, ukoliko koristite prirodne materijale. U suprotnom, u pitanju je još jedna od veoma čestih grešaka koje pravimo.

Zaštita kose garderobom izaziva elektricitet.
Shutterstock 

Materijali od kojih su napravljeni džemperi, šalevi, kape i drugi, zimski odevni predmeti, mogu dodatno oštetiti kosu. Sintetička vlakna pogotovu, jer u dodiru sa kosom, prilikom skidanja i oblačenja garderobe, dolazi do trenja i pojave elektriciteta. Naelektrisana kosa se lakše mrsi, kida i puca, a time se dodatno narušava struktura vlasi.

3. Svakodnevno pranje kose

Izbegavajte prečesto pranje kose u zimskim danima. Osim nepovoljnih vremenskih uslova, prečesto pranje kose u zimskim danima, može dovesti do njenog dodatnog isušivanja. Ovu aktivnost ograničite na dva do tri puta nedeljno.

Svakodnevno pranje kose u hladnim mesecima dodatno oštećuje kosu.
Shutterstock 

Ukoliko imate problema sa pojačanim lučenjem sebuma i kosu koja se brzo masti, između dva uzastopna pranja koristite šampon za suvo pranje kose. Na taj način ćete osvežiti frizuru, dati joj volumen, uredan izgled i prijatan miris.