Uprkos tome što se radije odlučujemo za ne korišćenje toplote na kosi i koristimo alternative figara i raznih preparata, pegla za kosu i dalje neprikosnoveno vlada.

Osim što vlada, sve moderniji modeli donose karakteristike koje regulišu oštećenja kose, a opet i onu neukrotivu mogu pretvoriti u živahnu i frizerski oblikovanu kosu.

Evo koje su to karakteristike koje vam mogu olakšati kupovinu pegle koja neće u potpunosti biti štetna po vašu kosu.

Materijal od kog je izrađena ploča

Kod kupovine pegle za kosu najvažnija odluka je od kog materijala je pegla izrađena. O materijalu zavisi efikasnost pegle, ali i koliko će ti oštetiti kosu. Nekako se iskristalisalo da cena pegle zapravo zavisi od materijala ploče.

Danas se najčešće koriste metalne, staklene, keramičke, i titanijumske ploče, te najviše u kombinaciji keramike i titanijuma. Prve dve su sa razlogom jefitnije, a to je zato što se metal i staklo sporo i neravnomerno zagrevaju, a kad se određena mesta pregreju, mogu vam izgoreti kosu.

uvijanje kose peglom
Shutterstock 

Danas se najčešće preporučuju pegle sa keramičkim pločama, a one su i najprodavanije, sve to u paketu sa odgovarajućim cenama. Keramika dobro provodi temperaturu, brzo se zagreva i ne oštećuje kosu. Takođe ispušta negativne jone zbog kojih kosa ima zdraviji izgled.

Bonus savet: Kod kupovine pegle od keramike obrati pažnju da li su cele ploče izrađene od keramike ili su samo presvučene keramikom.

Ako želiš nešto još kvalitetnije, razmisli o pegli za kosu od turmalina.

Turmalin je poludragi kamen, a pegle izrađene od ovog materijala još su efikasnije od keramičkih.

Najčešće se radi o turmalinskoj presvlaci na keramičkim pločama koja osigurava da nivo toplote ostane ujednačen na celoj ploči. Zbog toga se takve pegle mogu koristiti na nižim temperaturama čime se smanjuje mogući nastanak oštećenja na kosi.

peglanje kose
Shutterstock 

Osim toga, turmalinske pegle proizvode šest puta više negativnih jona od keramičkih. Negativni joni poništavaju se s pozitivnim jonima na suvoj kosi, a to znači manje naelektrisanu kosu koja leti svuda i lepi ti se na lice.

Pegle od titaniuma provode toplotu najbolje od sva tri materijala. Za takvu ćeš peglu morati izdvojiti malo više, ali idealne su za izuzetnu gustu i dugu kosu - efikasnije ravnaju i ne moraš da brineš da li će neki delovi ploče biti topliji od drugih.

Šta su joni i čemu služe? Da li su pegli potrebni ovi dodaci?

Znate da je dobro imati jone u pegli, ali ne znate baš čemu oni služe, osim što navodno kosu ostavljaju pravom i sjajnom? Pre svega, obavezno kupite peglu sa ovim dodacima, a evo i zbog čega.

plava kosa
Shutterstock 

Negativni joni su tu da kosu osuše iznutra. Jonizacijom se zapravo pospešuje proces ispravljanja jer smanjuje količinu toplote potrebnu za ispravljanje, a samim tim se sprečava i oštećenje kose. Turmalin tako u „saradnji“ sa jonima čini kosu zdravijom. Srećom, modeli pegli dolaze u kombinaciji ova dva dodatka.

Veličina i oblik pegle za kosu

Ovo takođe može biti presudno u kupovini pegle jer oble ivice i uske ploče mogu biti i više nego odgovarajuće. Oble ivice lakše propuštaju vlas i bolje uvijaju kosu, dok uske ploče bolje ispravljaju kratku kosu.

Širina pegle prema dužini i tipu kose

Pegle za kosu su u pravilu široke između 2 i 6 cm. Naravno, postoje pegle i izvan tih okvira.

Većina pegli za kosu ima ploče širine oko 3 cm. Ova je širina idealna za osobe s kratkom kosom i kosom do ramena, kao i za osobe s izuzetno tankom kosom.

peglanje kose
Shutterstock 

Ovi tipovi kose trebali bi da izbegavaju široke pegle jer je s njima veća šansa da će se po istom delu kose proći više puta nego što je to potrebno, a tako mogu nastati neželjena oštećenja.

Osim što su tanje pegle za kosu dobre za kraću i tanju kosu, takvi su uređaji izvrsni za dodatna stilizovanja osim ravnanja kose. S takvim peglama kosu je moguće i postići  lokne i talase. S velikim peglama to nije moguće postići.

Obrtni kabl

Nešto što će ti promeniti život svakako je obrtni kabl. Kako okrećeš peglu, tako će se kabl rotirati zajedno s tvojim pokretom i nećeš ostati zapetljana u metar kabla.

Ovo je definitivno nešto što bi svaki uređaj za oblikovanje kose morao da ima.

devojka sa pramenovima u kosi
Instagram 

Pegla za kosu na paru

Pre nekoliko godina pojavile su se pegle za kosu na paru. One koriste paru visoke temperature kako bi izravnale suvu kosu.

Smatra se da oštećuju kosu znatno manje nego klasične pegle za kosu, uključujući one od titaniuma i turmalina. Takođe bi kosa trebala duže da ostane ravna i sjajna, bez stvaranja statičkog elektriciteta. Smatra se dobrom opcijom za devojke guste kose koju je teško ukrotiti.

Pegla za kosu s uljem

Budući da je keramika porozni materijal, moguće je mešati i sa drugim materijalima. Zbog toga neke keramičke pegle dolaze s pločama ispunjenim uljem ili keratinom. Prilikom ravnanja ulje dubinski neguje kosu i garantuje sjaj. Ovakav je uređaj dobar i za osobe s masnom kosom jer se ulje neće taložiti na kosi.

devojka sa ravnom i talasastom kosom
Shutterstock 

Nije stvar u tome da potrošiš pola plate na profesionalnu peglu, ali važno je da znate da jeftini modeli ispod 2000 i 3000 dinara će vam samo spaliti kosu. Ako peglu za kosu koristiš redovno, isplati se uložiti u kvalitetniji uređaj.

Ukoliko ti budžet to dozvoljava, razmisli o pegli od turmalina ili titaniuma jer one manje oštećuju kosu.

Ali, i keramička pegla je odličan izbor. Samo je važno da se radi o pravoj keramici, a ne keramičkoj presvlaci.