Ima li išta gore nego kada gledate kako vaša savršeno plava nijansa kose prelazi u nešto zbog čega samoj sebi u ogledalu delujete kao pile?

Ovaj problem muči većinu plavuša, pogotovo ako se farbaju same. 

Na prvom mestu, koliko će vam kosa biti "žuta" zavisi od dosta faktora - da li koristite blanš ili ne, ali i kakav je prirodni pigment vaše kose.

Da vam kosa ne bi požutela, bitno je da sledite ovih 5 pravila:

  1. Kosa mora da bude hidrirana, te uložite u kvalitetne proizvode za negu. Birajte profesionalne maske koje su baš za vaš tip kose.
  2. Izaberite šampon i regenerator koji su za plavu, farbanu kosu. Ovde spadaju i ljubičasti šamponi koji neutrališu sive tonove, ali ih ne smete koristiti prečesto, jer isušuju kosu.
  3. Kosu nikad ne perite pretoplom vodom. Nažalost, plavuše bi trebalo da barem ispiraju vlasište što hladnijom vodom.
  4. Ne perite kosu prečesto. Umesto toga izaberite dobar sprej za suvo pranje, ili kosu upletite u pletenice ili punđe koje su idealne da produžite period između pranja.
  5. Jedno od prvih rešenja je ljubičasti šampon koji može biti veoma delotvoran, ali ga ne smete koristiti prečesto da ne biste isušili vlasište.
kako da plava kosa ne pozuti
freepik/lookstudio 

Ukoliko je vaša kosa već požutela, a prerano je za posetu frizeru, stanje možete poprilično popraviti i 1 do 2 puta nedeljno upotrebom ljubičastog šampona, vitaminom C, ali i prelivom za kosu koji možete napraviti i same.

Vitamin C

Trebaće vam tablete vitamina C (prašak je u redu, ali tablete deluju malo bolje) i šampon. Koristite 1 ili 2 tablete od 1000 mg ili 1-2 g praha vitamina C. Ako koristite vitamin C u tabletama, zgnječite ih između dve kašike i skupite prah u činiju.

Budite spremni za tretman, jer ćete ga morati koristiti odmah nakon mešanja. Preporučujemo vam da upotrebite stari peškir tokom tretmana. Pomešajte svoj prah vitamina C sa svojim šamponom. Nanesite je na kosu odmah i trljajte kroz kosu, osiguravajući da svaki deo kose bude pokriven. Pokrijte kosu plastičnom kapom kako biste sprečili da kaplje u oči. Proverite kosu svakih 5-10 minuta i ostavite je na kosi najviše 20 minuta pre ispiranja i dodajte dobar regenerator.

vitamin c moze ubiti zutilo
Instagram 

Preliv za kosu

Postoji nekoliko načina na koje ih možete napraviti, a ovo su 2 najjednostavnija.

Preliv za mokru kosu

Za ovaj preliv vam je potrebno:

  • Farba za kosu;
  • Hidrogen 6%;
  • Šampon;
  • Voda u maloj količini (oko 10 ml).

Pomešajte jednake količine prva tri sastojka i dodajte malo vode, da smesa ne bi bila pregusta. Ovaj preliv se nanosi i utrljava na mokru kosu, koju ste prethodno oprali šamponom, kako bi se otvorila kutikula dlake. Potrebno je ostaviti ga da deluje neko vreme (5-30 minuta, u zavisnosti od boje kose i rezultata koji želite da postignete).

preliv za morku kosu
Freepik/gpointstudio 

Preliv za mokru ili suvu kosu

Ovaj preliv se pravi na sličan način kao i prethodni, s tim što se može koristiti i na suvoj kosi. Potrebno je pomešati jednake količine farbe za kosu i hidrogena 3%.
Ovaj preliv za kosu se ne razređuje vodom niti šamponom. Nanosi se na celu dužinu kose ili samo na izrastak i ostavi da deluje. Optimalno vreme je 15-20 minuta, a po potrebi je dozvoljeno ostaviti da deluje duže ili kraće od toga. Npr. za pokrivanje izrastka prirodnim plavušama je često dovoljno 5-10 minuta, dok brinete i crnokose mogu da „drže” preliv i do 30 minuta.