Iako toneri za kosu postoje već godinama, izgleda da tek sad uviđamo koliko zapravo mogu da doprinesu očuvanju vaše boje kose. A pojednostavljeno rečeno, toner za kosu je proizvod koji u sebi ima pigment uz pomoć kojeg koriguje vašu boju kose. 

U većini slučajeva kada pričamo o plavušama, to znači da neutrališe žute i narandžaste tonove. Tipično je da posle nekog vremena (ukoliko imate platinasto plavu, svetlo plavu ili smeđu boju) svetli pramenovi kose počinju da tamne i dobijaju topao ton.

Iako se ovo najčešće dešava čistim plavušama, može se desiti i kod onih sa pramenovima ili farbom srednjeg intenziteta. Čest je slučaj da u kosi koja je posvetljena za nekoliko nijansi posle nekog vremena počne da izbija melanin. Blajhana kosa je prirodno porozna, čak i oni sa prirodom bojom mogu primetiti promenu. Plava vlas ima tendenciju da sve upija mnogo više, a to znači i hlor, minerale iz vode, zagađenje iz vazduha pa čak i UV zrake koji svi mogu dovesti do promene boje ka toplijoj nijansi.

Srećom, sa pravom rutinom možete omogućiti da vaša boja ostane sveža i prelepo tonirana svo vreme. To možete postići ako svoj regularan šampon zamenite ljubičastim. A sve se zasniva na malom ali genijalnom konceptu o teoriji boja.

 Ako spojite krajeve spektra duginih boja i položite ih u krug (kao na slici gore), boje koje se nalaze na suprotnom krajevima efikasno neutrališu jedna drugu. One se nazivaju suprotne nijanse. Pa tako narandžasti tonovi neutrališu plave i zato se korektori boje lososa koriste za prekivanje plavih podočnjaka. Ljubičaste nijanse neutrališu žute, te će lila šampon da učini isto sa vašom požutelom kosom.

Ovi šamponi mogu biti malo isušujući za kosu ali uvek ih koristite u kombinaciji sa dobrom maskom i imaćete željenu boju do narednog farbanja. Kod nas ih možete naći uglavnom u profesionalim frizerskim salonima a prave ih L'Oreal Professionel, Kerastase i Alfaparf, a u drogerijama pogledajte brendove Seri, ProVoke i Redken.