Prvo smo čuli za DIY da je sirće odlično za teme glave a sada nam spominju i maslinovo ulje. Deluje kao da se tajna lepe kose krije u dresingu za salatu. Jednu "napravi sam" masku smo već isprobali i o tome vam pisali, i nećemo se buniti da probamo još ovakvih trikova.

Međutim, ako pitate Google maslinovo ulje je dobro za sve! Počev od nege i podsticanja rasta kose, preko skidanja šminke i nanošenja na lice, do nege tela tokom sunčanja. Hm, moramo biti skeptični i obratiti se stručnjacima u nadi da ćemo dobiti odgovore koji imaju kredibilitet. A evo šta kažu triholozi i dermatolozi na temu maslinovog ulja.

Da li je dobro da maslinovo ulje stavljate na kosu?

Definitivno ima istine u tome da će maslinovo ulje pomoći da kosa bude mekša, da će smanjiti mršenje i lomljenje. Prema nekim stručnjacima ako ovo ulje uvrstite u režim nege ono će pomoći pri zadržavanju vlage u vlasima i time smanjiti krzanje i lomljenje.

Kada bilo koje ulje nanesete u kosu ono može da prodre dublje u dlaku i smanji količinu vode koju kosa upija, što rezultira manjim mršenjem. Većina će od ovoga imati koristi, ali oni sa retkom kosom ili tankim vlasima treba da ga zaobiđu zbog otežavanja kose ili da ga koriste pažljivo.

E sad, ovo je važilo za kosu, a šta je sa temenom? Ovde se stvari malo komplikuju. Maslinovo ulje je savršena hrana za gljivice na temenu koje onda mogu da stvore perut. Zato je najbolji savet da maslinovo ulje uopšte ne nanosite na teme, niti blizu njega. Naravno, ukoliko imate problem suvog temena, ulje može da pomogne ali ga u tom slučaju trebate nanositi vrlo oprezno i u maloj količini.

Može li maslinovo ulje da potpomogne rast kose?

Za ovu tvrdlju ipak i dalje nedostaju naučni dokazi. Postoji sastojak u maslinovom ulju koji se zove oleuropein i koji direktno utiče na ciklus rasta dlake ali je ta studija rađena na miševima. Zapravo ne znamo da li radi na ljudima, niti kolika količina ulja je potrebna i koliko često ga treba nanositi da bi ovaj sastojak imao efekta.

Koja vrsta maslinovog ulja je najbolja za kosu?

Najbolje da se držite proizvoda i ulja koja su formulisana baš za teme glave i kosu. Tako nećete imati potrebu da brinete o potencijalnim posledicama ovog ulja po zdravlje vašeg temena. Ukoliko želite da koristite kuhinjsko maslinovo ulje, vrlo je važno da bude nerafinisano, hladno-ceđeno.

Zaključak je da je ovo ulje ipak prilično bezbedno za korišćenje, ali ja koja imam tanku vlas i teme sklono perutanju ću ga ipak zaobići.