Ukoliko ste novajlija u svetu plavuša koncept ljubičastog šampona vam može zvučati pomalo blesavo. Ipak, ukoliko upitate bilo koju plavušu čija kosa blista platinastim sjajem reći će vam da je ljubičasti šampon deo njene nege kose.

Žutilo plave kose postaje problem kada zaostali prirodni tamni pigment počne da izbija dajući vašoj platinastoj boji žućkaste, crvenkaste ili narandžaste podtonove.

Što je vaša prirodna boja tamnija to će ovaj problem biti izraženiji. Prirodne plavuše koje su samo posvetlile kosu dobiće žućkasti podton, smeđa i crna kosa reaguju narandžastim do crvenim podtonom.

Topla ili hladna nijansa plave kose

Naravno, ako voliš tople tonove koji vuku na crvenkastu ili med plavu nijansu verovatno se ne susrećeš sa ovim problemom. Ali ako preferiraš plavu kosu s hladnim podtonom, sivim, belim, ljubičastim kakve se još uvek nose, verovatno te ne raduje ono u šta se ona može pretvoriti. Posebno sad nakon leta i sunca ima dosta tih "nesretnih slučajeva" žutila. Ako te već tvoj frizer nije naučio, ili kosu farbaš sama, to možeš sprečiti korišćenjem ljubičastog šampona.

ljubicasti sampon za plavu kosu
Shutterstock 

Kakva ljubičasta?

Žene bleđe plave kose mogu koristiti šampon intenzivnije ljubičaste boje koji će nežno tonirati svetloplavu kosu, učiniti je svetlom u nijansi, a sjajnom u tonu. Ako je sam šampon više plavo-ljubičasta, na kosi će stvoriti pomalo pastelni ton. Što sasvim lepo izgleda, osim ako to ne želiš.

plava kosa i ljubicasti sampon
Instagram 

Koliko se često koristi?

Takođe, neki ljubičasti šamponi su "jači", neki slabiji, a kako koji deluje na tvojoj kosi videćeš vremenom. Neki su toliko jaki da kosu mogu sasvim pobeleti, da sasvim izgubi žuti ton, pa ih treba upotrebljavati ređe, nikako ne pri svakom pranju. Ako ne želite da pogrešite onda se pak odlučite za neki manje agresivan ljubičasti šampon. Eksperimentiši, videćeš kako deluje na tvojoj kosi i na tvojoj boji. Bez straha, ni jedna promena neće biti drastična i preko noći, a frizer će to ionako popraviti sledeći put ako nisi zadovoljna.

ljubicasti sampon za platinastu kosu
Instagram 

Ne znamo kako često pereš kosu, ali globalna preporuka jeste da se ljubičasti šampon koristiti jednom do dva puta nedeljno, tako što ćeš ga ostaviti na kosi da deluje najviše 5 minuta. Što ga duže držiš na kosi to će bolje neutralisati nepoželjne bakrene tonove.

Oprez! Ako je tvoja kosa tanka i lomljiva treba biti oprezan sa korišćenjem ljubičastog šamponom. Šampom bi čak i baby hair dlačice mogao ofarbati u ljubičasto, pa na to područje šampon onda bolje izbegavaj da nanosiš.

plava kosa
Shutterstock