Jelena Jeftić završila je Medicinski fakultet u Beogradu, a nakon diplomiranja svoje lekarske veštine unapredila je na Urgentnom centru KCS-a. Trenutno je na završnoj godini specijalizacije iz dermatovenerologije, u toku koje je boravila na stručnom usavršavanju na prestižnoj univerzitetskoj klinici u Austriji – Allgemaine Krankenhaus Wien.

Svoje znanje proširila je na mnogobrojnim sertifikovanim domaćim i stranim kongresima, gde je učestvovala kao autor nekoliko radova iz oblasti dermatologije i dobila mnogobrojne međunarodne stipendije.

Po zanimanju sam doktor medicine i ovaj poziv duboko je utkan u svaku poru moje ličnosti. Stoga biti lekar ne podrazumeva samo klinički rad sa pacijentima nego i stil života, pogled na svet, sposobnost intelektualne i emocionalne inteligencije i način komunikacije koji se gradio i razvijao kroz godine učenja, rada i odricanja. Trudim se da prema svojim pacijentima imam holistički pristup i da zajedno gradimo iskren odnos ispunjen uzajamnim poverenjem.

Kosa je odraz ženstvenosti i lepote, stoga se u svakodnevnoj praksi veoma često susrećem sa problemima kože glave i kose. Postoje mnogobrojni razlozi za njihov nastanak: određene dermatoze, metabolički disbalansi, deficit vitamina, stresne životne situacije i naravno aktuelna situacija sa COVID pandemijom. Podjednako kod žena i muškaraca, tri do četiri meseca nakon preležane infekcije, javljaju se simptomi iznenadnog difuznog opadanja kose. Pacijenti uglavnom dođu jako uznemireni jer svakodnevno vide „klupko“ opalih dlaka, najviše posle češljanja i pranja kose. Veoma uplašeni i pod velikim psihološkim stresom, obrate se svom lekaru.

jelena jeftic, prp tretman
Aleksandra Vučković 

Kada pacijent dođe na pregled, najvažnije je uzeti detaljnu anamnezu, nakon čega sledi dermatološki pregled vlasišta i svih kosmatih predela. Potom radimo trihoskopiju – metodu pregleda vlasišta pomoću dermatoskopa, veoma korisnu tehniku za pravovremeno postavljanje dijagnoze.

jelena jeftic, prp tretman
Aleksandra Vučković 

Na dnevnom nivou može da ispadne 150–700 dlaka (normalno je 50–100) i čitav proces traje dva do tri meseca. Njega definišemo kao akutni telogeni effliuvium. Kao razlog opadanja kose navodi se povišena telesna temperatura, stresna reakcija organizma, kao vid borbe protiv infekcije.

U samom startu pacijenta treba ohrabriti jer proces je reverzibilan. Kosa se polako i spontano oporavlja u roku od 6 meseci. Specifična terapija ne postoji. Pacijentu je neophodno pružiti psihološku podršku i uvrstiti vitaminske suplemente, kao sto su cink, gvožđe, biotin, kompleks vitamina B, omega 3 masne kiseline.

Jelena Jeftic, prpr tretman
Aleksandra Vučković 

Vrlo je važno napomenuti i primenu PRP (Platelet Rich Plasma) metode, koja se u mnogobrojnim studijama našla među prvim preporukama. Tretman sopstvenom krvnom plazmom podrazumeva da se u kožu ubrizgavaju sopstvene matične ćelije. Time se regeneriše folikul dlake i podstiče rast kose.

jelena jeftic, prp tretman
Aleksandra Vučković 

Finalno deluje protiv opadanja i ćelavosti. Tretmanu mogu da se podvrgnu oba pola, uz primenu lokalne anestezije, sama procedura je bezbolna i traje kratak vremenski period. Neophodna su ukupno 3 tretmana, u razmaku od mesec dana. Rezultati su vidljivi nakon 6 meseci.

jelena jeftic
Aleksandra Vučković 

Tekst: Jelena Jeftić

Priredila: Nataša Milošević

Foto: Aleksandra Vučković