Titulu top 10 ženskih bezvremenskih parfema mogu poneti samo oni parfemi koji zadovoljavaju dva uslova:

1. zauzimaju važno mesto u istoriji i

2. u isto vreme su i trendi.

Bez obzira na to da li ste verni jednom klasiku ili ste kroz godine stvorili malu kolekciju u kojoj svaka mirisna nota nosi drugu emociju, dolazak zime uvek je odličan trenutak da izađete iz zone komfora i da isprobate nešto drugačije kompozicije koje vole milioni žena širom sveta.

Upravo ovi parfemi su dokaz da kroz istoriju određene mirisne note nikada nisu bile zaboravljane, kako od strane otmenog društva, kraljevskog vrha, poznatih i slavnih, tako sve do predstavnika popularne kulture. U njima postoji nešto što ih čini klasičnim i različitim od ostalih parfema koji su popularni samo nekoliko sezona.

parfemi za sva vremena
Instagram 

Ukoliko ste skeptični da ih isprobate, važno je da se vodite jednim, kao i za mnoge stvari u životu - ukoliko ne probate, nikada nećete znati da li postoji neki bolji od onog koji već koristite.

1. Chanel No5

Ovaj kultni parfem sa potpisom čuvene Koko Šanel nastao je 1921. godine, a jedinstvena mešavina vanile, ruže i jasmina čini ga pravim parfemom sa mirisom žene. Ovo je verovatno najpoznatiji miris svih vremena, a popularizovala ga je i legendarna Marilin Monro.

Chanel No5 spada među najbolje ženske parfeme svih vremena.
Unsplash 

2. Guerlain Shalimar

Nastao je 1925. godine, a njegov tvorac je Žak Gerlain. Ovaj parfem se sa pravom može nazvati vanvremenskim i smatra se još jednim starim, ali klasičnim parfemom. Svetao je i romantičan, sa dodatkom cveta irisa i vanile. Uglavnom ga nose dame nakon tridesete godine, a ukoliko posetite pozorišta, opere ili balet u Parizu sigurno ćete ovu mirisnu notu osetiti na najvećem broju žena. Ime mirisne note nastalo je prema drevnoj priči o caru koji je svoju ljubav prvi put video u vrtovima Šalimara.

Guerlain Shalimar je jedan od top 10 najboljih ženskih vremena za sva vremena.
screenshoot/ jasmin parfimerija 

3. Christian Dior Poison

Poison je revolucionarni parfem koji je postao legenda otkad se pojavio 1985. godine. To je parfem koji nema direktnog konkurenta na tržištu, a žene ga ili vole ili ne. Veoma začinjen, dizajniran sa dosta korijandera i tuberoze. Veoma je ekstravagantan, baš kao što su to i rane osamdesete bile.

Christian Dior Poison parfem je jedan od parfema koji će uvek biti popularan.
screenshoot/fragrantica.com/ 

4. Nina Ricci L’Air du Temps

L'Air du Temps je nastao zahvaljujući velikoj strasti Roberta, sina Nine Riči, prema parfemima i umetnosti parfimera Francisa Fabrona. Ovo je tipična ženska nota, rafinirana i nežna. Predstavlja savršen spoj gardenije, mošusa, ruže i sandalovine time čineći ovaj miris jednim od najčistijih ikada napravljenih. Parfem je lansiran posle drugog svetskog rata 1948.godine, a golub na poklopcu bočice predstavlja simbol mira.

Nina Ricci L’Air du Temps parfem će zauvek biti popularan među ženama.
screenshoot/fragrantica.com/ 

5. Jean Paul Gaultier Classique

Parfem je nastao 1993.godine i poseduje mešavinu sveže začinjenog ćilibara i vanilinog drveta. Definisan je kao upečatljiv orijentalni miris jakih nota, stvoren za odlučne i dominantne žene koje plene svojim prisustvom. Miks ruže, kruške, orhideje i cveta narandže i danas se smatra najboljim oružjem kada je u pitanju zavođenje. Bočica je veoma privlačna, maštovitog dizajna, koji prati senzualan oblik ženskog tela, po čemu je ovaj parfem i čuven.

Jean Paul Gaultier Classique u obliku ženskog tela je među najpopularnijim parfemima svih vremena.
screenshoot/fragrantica.com/ 

6. Chanel Coco Mademoiselle

Nastao je tek 2001.godine, a kreirao ga je Žak Polg. Miris je svetao i elegantan, u srcu je bugarska ruža, jasmin, ylang-ylang i mimoza, dok su u bazi pačuli, vetiveronka, opopanaks, vanila i beli mošus. Napravljen je kao vid posvete na samu Šanel, a trenutno je jedan od najprodavanijih parfema na svetu.

Chanel Coco Mademoiselle parfem će zauvek biti popularan miris.
Unsplash 

7. Yves Saint Laurent Opium

Od kako se u parfimerijama pojavio krajem sedamdesetih, njegovo vreme i prepoznatljiva nota bogatog senzualnog parfema nikako da prođe. Postoje žene koje ga obožavaju i one kojima se ovaj parfem ne dopada, ali gotovo da nema ravnodušnih kada je u pitanju Opium. Statistika kaže da više od polovine Francuskinja tokom života utroši bar jednu bočicu ovog mirisa. O ovom parfemu se naširoko pisalo iz dva razloga: zbog toga što ima jak miris i zbog njegovog intrigantnog imena. Za 35 godina, Opium je bio proglašen za jedan od najprodavanijih parfema na svetu.

Yves Saint Laurent Opium se ubraja među top 10 ženskim parfema svih vremena.
screenshoot/sephora.com 

8. Rochas Femme

Femme je pravo remek delo sa toplinom nežne ženske kože i gustom notom zrele šljive. Prestavlja spoj drvenasto-cvetno-voćnih mirisa sa notama hrastove mahovine u kombinaciji sa zavodljivim jasminom, ružom, breskvom i šljivom. Ovo je raskošan parfem koji je dizajniran za intrigantne žene. Parfem je bio rekonstruisan 1989. godine i postao je laganiji, a mnogi ga opisuju kao jedan od najsenzualnijih koji su ikada isprobali.

Rochas Femme spada među top 10 bezvremenskih ženskih parfema.
screenshoot/fragrantica.com/ 

9. Christian Dior Miss Dior

Miss Dior je prvi miris od Diora koji je bio lansiran 1947. godine upravo posle njegove prve kolekcije. Veoma je ženstven i odražava pojam elegancije 40-ih godina. U visokim notama je žalfija, gardenija i galbanum, u srcu je ruža, neroli i jasmn, u bazi pečuli I labdanum. Prvo zaštitno lice ovog parfema je bila Diorova rođena sestra, a kasnije su se lica ovog parfema menjala ali je izgled bočice ostao isti.

Christian Dior Miss Dior miris je među najpopularinijim ženskim parfemima svih vremena.
Unsplash 

10. Thierry Mugler Angel

Ovaj prepoznatljivi parfem u obliku zvezde dobio je neverovatno priznanje odmah posle lansiranja. Samo mladi i drski dizajner je mogao da se usudi na pravu revoluciju u svetu mirisa 80-tih godina. Ovo je deliktna mešavina egzotičnih voća, karamele, meda, čokolade i blage note vanile. Tu kombinaciju možete osetiti i samim čitanjem opisa njegove mirisne note.

Thierry Mugler Angel spada među najbolje ženske parfeme svih vremena.
screenshoot/fragrantica.com/ 

U nastavku otkrijte Zara mirise koji su nalik luksuznim parfemima:

Na koje luksuzne mirise mirišu povoljni Zara parfemi TikTok/ fashion_disease