Iako sigurno jedva čekate da odmah nakon kupovine obučete novu majicu ili farmerke, bolje je biti strpljiv i obavezno oprati odeću pre nego što je prvi put obučete.

Stručnjaci upozoravaju da odeća na putu od fabrike do prodavnice prođe kroz previše ruku, često se skladišti u neprimerenim uslovima, a pre kupovine isproba je mnoštvo ljudi. Upravo zbog toga odeća može biti izvor širenja raznih infekcija, kožnih oboljenja od kojih neki mogu postati hronični. Kada prvi put kupite odeću u prodavnici, ona može izgledati čista i spremna za nošenje, ali zapravo može biti štetna po vaše zdravlje zbog toksina koje sadrži.

Šta može da se desi ako obučete novu stvar, a ne operete je?
Shutterstock 

Li V. Džonson, osnivač kompanije za mušku odeću „Old Bull Lee“, objašnjava da se većina fabrika odeće nalazi u urbanim industrijskim zonama gde je kvalitet vazduha često veoma upitan.

„Mnogi industrijski zagađivači lete u vazduhu i mogu se taložiti na odeći tokom proizvodnje. Odeća koju kupujete može izgledati čisto, ali na njoj može biti mnogo nevidljivih supstanci koje su veoma štetne po zdravlje“, upozorava on. Neke od ovih štetnih hemikalija su olovo, formaldehid i kancerogene sintetičke boje.

Fabrika šivenja odeće.
Ton Koene / DPA / Profimedia 

Dermatološkinja Azadeh Širazi takođe apeluje na potrošače da budu oprezni sa kinolinom, štetnom hemikalijom koja se često nalazi u visokim koncentracijama u poliesteru, koja može izazvati alergijski dermatitis i povezana je sa povećanim rizikom od raka.

Uticaj toksina iz odeće

Doktorka Loreta Ciraldo često u svojoj ordinaciji viđa pacijente sa alergijskim kontaktnim dermatitisom, koji se javlja kao crveni osip praćen svrabom, a nastaje direktnim kontaktom sa određenom supstancom. Ističe da znojenje i trenje izazvano nošenjem uske odeće, poput odeće za vežbanje, mogu doprineti oslobađanju supstanci koje izazivaju alergije na koži.

„Takve materije se uklanjaju vodom. Na isti način na koji se skidaju u mašini za pranje veša, skidaju se i pod dejstvom znoja našeg tela“, upozorava on i dodaje da pranje nove odeće pre nošenja sprečava ovu pojavu.

Kožno oboljenje nakon što novu stvar ne operete.
DR P. MARAZZI / Sciencephoto / Profimedia 

Problem je što takve supstance nisu vidljive, pa nećete nužno primetiti da su sa vaše odeće prešle na kožu, a pored osipa koji svrbi, simptomi ponekad mogu biti i samo svrab bez osipa i obrnuto. Širazi dodaje da se alergijski kontaktni dermatitis može javiti i u vidu hiperpigmentacije, a najčešće se javlja kod pacijenata u pazuhu, preponama, struku ili ispod dojki.

„Deo odeće može da se čvrsto zaglavi između nabora kože. Tada između kože i odeće nema strujanja vazduha, zbog čega hemikalije u kontaktu sa kožom postaju još reaktivnije“, upozorava ona. Dodaje da reakcija na toksine iz odeće ne mora da se pojavi odmah, ali često postoji zakasnela reakcija koja nije vidljiva prvog dana, već nekoliko dana kasnije i može da traje nedeljama, prenosi Danas.