Rastu troškovi kirije, gasa i struje, a zajedno sa njima rastu i cene hrane. Povećani troškovi i problemi sa transportom doveli su do velikog skoka cena, a svi ti troškovi se prebacuju na kupce. Cene hrane su posebno porasle tokom prethodne godine, što kupci sve teže podnose.

Kada stvari postanu teške, ljudi postaju kreativniji. Ako tražite pametne načine da uštedite novac na sledećem odlasku u prodavnicu, vreme je da se rešite ovih loših navika koje čine vaš novčanik sve tanjim i tanjim.

Svraćate u prodavnicu svaki dan

Finansijski stručnjaci preporučuju da hranu kupujete nedeljno ili dvonedeljno, a ne svakodnevno. Naime, svi smo primetili da je danas sve teže izaći iz prodavnice a da ne potrošite najmanje 1000 do 2000 dinara. Ako ovo radite svaki dan, nije teško izračunati koliko novca mesečno trošite na hranu – previše. Zato planirajte obroke za celu nedelju (ili dve) unapred i idite u lokalnu prodavnicu što je ređe moguće. Jer kada jednom uđete „samo po mleko“, često se desi da izađete sa punom kesom i praznim novčanikom.

Ideš u prodavnicu gladan

Kupovina namirnica na prazan stomak je opasna igra. Miris sveže pečenog hleba, poslastice koje izgledaju previše dobro da bi ih propustili i pomisao na grickanje više mogu vas navesti da prekoračite svoj budžet. Kada je osoba gladna, sve što izgleda ukusno naći će put do kolica za kupovinu. Sledeći put kada odete u prodavnicu, uradite to punog stomaka – tako ćete lakše da uđete, uzmete ono što ste planirali i brže izađete.

supermarket
Shutterstock 

Pamtite, umesto da napišete na papir

Pre nego što uopšte napustite kuću, potreban vam je plan. Bez toga, vaš odlazak do prodavnice biće neorganizovan, haotičan i - pogađate - znatno skuplji. Odvojite nekoliko minuta da isplanirate svoje dnevne obroke i napravite listu namirnica. Svoje obroke možete bazirati na pristupačnim namirnicama kao što su testenine, pasulj i pirinač, kao i na konzerviranoj hrani. Ako preskočite ovaj ključni korak, na kraju ćete dobiti gomilu namirnica koje nisu bile planirane. A neplanirani troškovi više nisu vaš stil.

Ne shvatate popuste ozbiljno

Ne kažemo da morate sve da kupujete na rasprodaji, ali oni vam mogu doneti ozbiljnu uštedu. To ne znači da morate odmah da trčite u prodavnicu kada vidite da je nešto na simboličnom sniženju – ali uvek pazite na moguće sniženja cena željenih artikala. Kada kažemo „željeni artikli“, mislimo na artikle koje ionako želite da kupite. Ovde dolazi do planiranja: ako znate da ćete tog meseca potrošiti 5 pakovanja testenina, a testenina je trenutno na značajnom sniženju, odmah kupite svih 5 pakovanja i značajno ćete uštedeti. Ne kupujte stvari koje vam nisu nužno potrebne samo zato što su na rasprodaji.

Ne koristite programe lojalnosti

Mnoge trgovinske danas nude kartice koje nagrađuju vašu lojalnost, bilo kroz ekskluzivne popuste ili kroz prikupljanje bodova. Bukvalno vam treba 30 sekundi da dođete do većine ovih kartica, posebno u elektronskom obliku. U prodavnicama u kojima obavljate većinu svojih kupovina, obavezno uzmite tu karticu i iskoristite njene prednosti – ionako kupujete ono što vam je potrebno, zašto ne biste usput uštedeli novac?

jagoda u kolicima
Pexels/ oleksandr p 

Ignorišete brendove prodavnica

Veći trgovinski lanci često nude svoje brendove, koji se često po kvalitetu ne razlikuju od poznatih brendova i znatno su jeftiniji. Umesto da posežete za poznatim brendom po inerciji, pokušajte sa generičkim brendom. Ako vam se sviđa, vaš novčanik će vam biti zahvalan jer su takvi proizvodi uglavnom jeftiniji. takvi proizvodi nisu nužno jeftiniji jer su lošijeg kvaliteta, već zbog nižih troškova, od marketinga do dostupnosti na policama. Dajte šansu brendovima lanaca, velike su šanse da ćete biti prijatno iznenađeni. I, podsećamo, uštedite novac.

Ne obraćate pažnju na flajere

Većina prodavnica šalje nedeljne oglase 'običnom' poštom ili e-poštom. Često prolazimo pored njihovih štampanih letaka ne obraćajući pažnju – ali trebalo bi. Koristite letke kada planirate obroke, kada pravite listu za kupovinu. To je takođe dobra prilika da korigujete listu, dodajući joj artikle koji su na rasprodaji. Dinar po dinar, možete uštedeti pristojan iznos na godišnjem nivou.

kupovina u supermarketu
Pexels/ Kevin Malik 

Ne znate šta već imaš u ostavi

Često se dešava da tek prilikom čišćenja kuhinjskih elemenata i ormana otkrijemo zalihe za koje smo zaboravili da postoje. Kutija testenine ovde, zaliha supe iz kese tamo - nismo imali pojma da ih imamo. A tek kada posle dužeg vremena otvorite zamrzivač? Često je prava riznica smrznutih proizvoda, iako se baš i ne sećate kada su bila zamrznuta ta pileća prsa i ćureći vrat. Zato pre odlaska u kupovinu proverite sadržaj frižidera (da, čak i fioke!), kuhinjskih ormarića i ostave – možda je nešto što želite da kupite već tamo.

Bonus video

OČEKUJE SE DRASTIČNO POSKUPLJENJE OMILJENE NAMIRNICE SRBA! Stručnjak tvrdi da će cena biti skoro DUPLO VIŠA nego što je bila Kurir televizija

Izvor: gastro 24 sata/ Wanted V.P.