Iako na prvi pogled izgleda poput neke matematičke formule, reč je zapravo o odličnoj metodi uz pomoću koje ćete uštedeti novac i živce jer svi dobro znamo koliko je frustrirajuće kad kupimo nešto što se na kraju ne pokaže kao dobro i korisno.

Ova formula za kupovinu namenjena je da zaštiti od pogrešnog šopinga i verujemo da ćete biti oduševljeni time koliko je učinkovita.

Zaista su retki oni koji nisu nikad iskusili onu dobro poznatu situaciju kad smo bili uvereni da je nešto što smo kupili bilo savršeno za nas, a kasnije se ispostavilo da nam završi na dnu ormara.

Ako ste skloni impulsivnom šopingu, onda su vam ovakva iskustva itekako poznata, ali više nema razloga za brigu.

Što je pravilo 3-7-14?

Iza njega stoji kostimografkinja Jenn Rogien, zaslužna za genijalne stajlinge u serijama "Girls" i "Orange Is the New Black".

Rogien kaže kako je s vremenom osmislila trik kojim se loš šoping može poništiti i stvorila je formulu 3-7-14.

1. pravilo: Trodnevni test

Prvi deo modne formule kaže da kada ga kupimo odmah nosimo novi komad odeće koji nam se jako sviđa. S druge strane, prema rečima kostimografkinje, komad koji je kupljen pre tri dana, ali još uvek nije izvučen iz ormara, gotovo će sigurno biti jedan od onih promašenih komada.

Modni komad koji je kupljen pre tri dana, a još uvek nije smatra se promašenom kupovinom.
Shutterstock 

2. pravilo: Nedeljno razdoblje

Prošlo je sedam dana, a da nijednom niste obukli svoj novi trendi komad koji ste kupili s puno entuzijazma? To nije dobar znak, mišljenja je Rogien. Nakon nedelju dana nenošenja stručnjakinja je sigurna da je, nažalost, vaša kupovina ipak bila promašaj.

3. pravilo: Mogućnost dvonedeljne razmene

U većini radnji i online prodavnica nenošenu odeću i dodatke s etiketom možete vratiti bez problema u roku od 14 dana, a u nekima i do 30 dana. Ako se gore spomenute stavke odnose na novokupljeni komad, svakako biste trebali iskoristiti to razdoblje za razenu ili povraćaj kako ne biste ostali bez novca, a završili s još jednim novim komadom kao promašenom modnom investicijom.

Kako ne biste imali brdo stvari, a zapravo nosili jedno te isto, potrebno je da smanjite impulsivnu kupovinu.
Shutterstock 

Koliko je uopšte korisna formula 3-7-14?

Na prvi pogled, formula 3-7-14 ima smisla, ali ima i svoje slabe strane. Naime oni koji npr. nalete na komade iz letnje sezone na zimskim sniženjima ili kupuju za posebne prilike u budućnosti (npr. odeća za odlazak na venčanje) logično ulaze u tu kategoriju jer tek kupljenu odeću neće odmah i nositi.

Naravno, ovde se ne može govoriti o lošem šopingu, ali i za okolinu i vaš budžet svakako je bolje da uvek pre kupovine razmislite 'hladne glave' jer je dobro poznato to da veliki procenat odeće na kraju završi u reciklaži ili na otpadu.